5 RAZLOGOV ZAKAJ SE ODPRAVITI NA KOLESARSKI POTEP ČEZ MEJO PO GORNJEM MEĐIMURJU

Območje na stičišču več kultur, na skrajnem severu Hrvaške, s svojim preprostim šarmom prevzame vsakogar, če si le vzame čas, da ga razišče in spozna.

1. Kolesarjem prijazna dežela

Valovita zelena pokrajina z vinorodnimi grički, je kot ustvarjena za odkrivanje na kolesu. Međimurje je izvrstna kolesarska destinacija, saj urejene kolesarske poti omogočajo kombinacijo reliefno zelo raznolikih poti. Te vas vodijo ob reki Muri, čez skrivnostne gozdove, med opojne vinograde ali ob neskončnih travnikih. Medtem ko boste pritiskali na pedala, se ozirali za lepo scensko kuliso, pa se le pripravite tudi na nekaj kratkih vzponov in spustov. 


2. Međimurje je vrelec za nabiranje nove energije

Međimurje je dokaz, da je tukaj pred milijoni let bučalo Panonsko morje. Posledično temu je bila na tem področju najdena tudi nafta. Vsekakor se ne odpravljajte na pot v želji, da bi našli naftno vrtino. No, kakšna zgodovinske vrednosti bi se sicer našla. So pa to vsekakor kraji, kjer lahko v neizmernih dozah črpate novo energijo, saj boste daleč od hrupa, pa vendar ne preveč daleč od doma. Vrelec naravnih in neobljudenih lepot je bogat. Nekoč nafta, danes vrelci zdravilne in termalne vode, ki se je lahko naužijete v Termah Svetega Martina.


3. Vinska kapljica za še tako izbirčne

Ob tem pa ne sme manjkati niti kozarček dobrega vina iz vinogradov, ki se z vami na poti ves čas spogledujejo. Tu so trto zasadili že Rimljani. Pridelka, ki ga je mogoče pokušati v mnogih kleteh, se gotovo ne bi sramovali, saj se međimurska vina uvrščajo v vrh hrvaške enološke ponudbe. Tu pridelujejo večinoma bela vina. Najbolj značilna je graševina (po naše laški rizling), pa tudi sauvignon, chardonnay, traminec in druga vina. Tako se lahko na poti mimogrede ustavite v kakšni vinski kleti, saj jih na poti res ne bo zmanjkalo. Zmanjkalo ne bo niti prijaznih in gostoljubnih vinarjev, ki bodo rade volje z vami delili svojo vinsko poezijo.


4. Doživi kulturno dediščino na svoji koži

Če se boste odločili slediti kolesarski stezi, vas bo pot vodila mimo mnogih naravnih in kulturnih  znamenitosti. Morda pa vas bodo kot aktivne športnike morda premamile tudi možnosti za kakšno drugo vrsto doživetij, ki se ponujajo ob poti. Tako imate priložnost za nekaj časa postati mlinar na Muri in se naučiti kako se je pred 100 leti zrnje spremenilo v moko. Stoletje nazaj je na tem območju delovalo kar 90 mlinov. Danes si lahko ogledate osamljeno atrakcijo mlina na Muri v vasi Žabnik, ki predstavlja tudi najsevernejšo točko sosednje Hrvaške.


5. H kolesarjenju po Međimurju se poda dobra hrana

Čeprav je međumurska občina najmanjša na Hrvaškem, je njihova kuhinja vse drugo od tega. Zaradi lege međumurske lonce polnijo tudi vplivi Slovenije, Madžarske in Avstrije. Glavni imenovalec njihovih specialitet je kisla smetana, meso in ajda. Več stoletna tradicija in kultura se danes odražajo na jedilnih listih. Najbolj prepoznana sladica, ki vam bo dala energije za nove kilometre je vsekakor međimurska gibanica. S prekmursko gibanico sta tesno v sorodu. Razlikuje ju le vrstni red plasti.Če razmišljate o kolesarskem vikend pobegu v Međimurje in ste iz pravega testa za kolesarjenje gori in doli, pokušanje dobrot, se lahko pridružite skupini, ki bo konec avgusta raziskovala manj poznan sever Hrvaške – več preberite tukaj.