Likijska pot - zakaj spakirati nahrbtnik in se podati na jug Turčije


Danes Likijska pot, ki vabi pohodnike iz vsega sveta, ne bi obstajala, če ne bi bilo Britanke Kate Clow, ki jo je tudi obudila od mrtvih. Ljubiteljica zgodovine in turške kulture, je s številnimi prostovoljci kreirala pot za pohodnike, ljubitelje narave, zgodovine in lokalnih zgodb. Likija je dežela, kamor se splača stopiti in nekaj časa tam tudi preživeti!

Dolina metuljev

Pohodniški kotiček ob obali
Da je Likijska pot nekaj posebnega za vsakega pohodnika, prispeva pot, ki se vije med skalnatimi pobočji čez dišeče borove gozdove z očarljivim razgledom na Mediteran. Preplet morskega in gorskega sveta je tisto, kar daje še poseben čar. Popelje te skozi majhne vasice, posebne kreacije narave, daje možnost ohladitve v skritih zalivih in počitka stran od vsakdanjega vrveža. Ob odprtju je bila pot dolga 540 km med Antalyo in Fethiyami, kar je pohodniku vzelo približno 29 dni. Danes je žal nekoliko krajša, zaradi infrastrukturnih projektov na jugu Turčije.
Na poti do plaže Öludeniz

Bogata zgodovina
Likijska pot je odlično izhodišče za časovni stroj, ki te popelje v različna zgodovinska obdobja. Morda se vrneš v čas Rimljanov, ki so Likijcem, ljudstvo živečemu na tem mestu, povzročili veliko sivih las. Pogledaš edinstvene grobnice, ki so jih klesali Likijci. Okusiš mesto duhov Kayaköy, kjer so Grki rojeni v Turčiji bili prisiljeni zapustiti domove. Ali le dopustiš, da se te dotakne duh vsega, ki danes živi prepleten z lokalno kulturo.

Otomanska cisterna

Likijska pot pa omogoča spoznavanja turške kulture in lokalne posebnosti
Brez skrbi, da se bo na poti našel kak imam, ki bo pripravljen napolnit tvoj lačen želodček in ti potem razkazal še mošejo za katero je odgovoren. Na pot se lahko podaš v bohemskem slogu s šotorom na hrbtu, ali prespiš pri domačinih, ki imajo za pohodnike urejena prenočišča. To ne bodo obrazi teroristov, temveč prijazni in nasmejani gostitelji, željni klepeta s tabo. Tako boš iz prve roke izvedel, kaj vse se dogaja v kraju in spoznal kakšen je pogled na življenje na jugu Turčije.

V vasi Alinca

All inclusiv in mega hotelski resorti – STOP na Likijski poti
Pogruntavščina, ki je marsikje spremenila potek turističnih smernic je all inclusiv sistem. Ideja je zrasla seveda na zelniku poslovnega Turka. Turčija je znana gostiteljica številnih kompleksov, ki se vrstijo eden za drugim v obmorskih krajih. Tam pa gostje velikokrat preizkušajo, koliko se je mogoče v enem tednu zrediti, preležati na plaži še skupaj s preostalimi tisočimi počitnikarji, brez da bi kaj veliko spoznali o deželi v kateri so. Ampak, vsak ima svoje želje. Če so tvoje kontra zgoraj navedenim, potem je Likijska pot nekaj zate.

Raziskovanje Likije s kajaki

Raznolikost poti
Likijska pot dodobra poskrbi, da je pot ne samo lepa na pogled, ampak tudi dišeča. Topli sončni žarki, mediteranske vonjave, razgled na morje in hribe, preprosta in okusna hrana, nezahtevna pot in morda manjkaš samo še ti! 😊

Če želiš, da Likijska pot postane del tvojih doživetij, te vabimo, da se nam pridružiš. Termina v sta aprilski (20.-27.4.2021) in oktobrski (23.-30.10.2021) - jesenske počitnice. Več o pohodniškem potovanju po Likiji si lahko prebereš tukaj.


Pogled na Öludeniz

Barbara Kuhar

Ni komentarjev: