Kreta - pohodniški odklop v jesenskem času


Ko pomislim na grške otoke, se mi pred očmi prikažejo čudovite plaže, sončni dnevi, počasen in ležeren tempo, pregrešno dobra hrana in še bi lahko naštevala. Če se lociram na otok Kreto, lahko  dodam še posebej navihane in prijazne domačine ter pohodnikom prijazno okolje. Na eni strani nebeško morje ter na drugi hribi in kanjoni, ki s kozjimi stezami vabijo pohodnike na svojo pot.

Ko glavni dopusti gredo h koncu, ko se približuje zvok šolskega zvonca, poletje na Kreti ostaja še nekaj časa. Če si želiš podaljšati poletje in preživeti aktiven dopust na Kreti v jesenskih dnevih, je razlogov za pakiranje cule v oktobru več kot dovolj.


Primerne temperature za pohodništvo


Seveda si je pohodniške podvige na Kreti zelo težko predstavljati v glavni sezoni, ko se živo srebro povzpne previsoko. Je pa zato mesec oktober idealna izbira, saj so dnevi še vedno topli, vendar prilagojeni pohodniškemu koraku. In kaj je najlepše za pohodnika na Kreti? Da si v enem trenutku na vrhu hriba z nepozabnim razgledom pred seboj, in že čez nekaj trenutkov se kopaš v kristalni vodi, ki si jo prej občudoval z vrha. Otok je prepleten s številnimi soteskami, kanjoni, obmorskimi potmi, ki so za ljubitelje naravnih lepot vedno opevane z glasovi: »Oh, kako je lepo!«
Manj ljudi

Ne gre se čuditi, da Kreto in njene lepote vsako leto obišče milijone ljudi iz celega sveta. Oktobra število obiskovalcev upade, zato pridemo na svoj račun tisti, ki ne maramo mravljišča turistov. Ulice in plaže bolj zadihajo. Do več zraka pridejo tudi domačini.
Plaže in morje še vedno vabijo


Oktober je še vedno čas, ko na Kreti brez skrbi zaviješ na plažo in okopaš svoje kosti. Ni naključje, da je Grk Zorba plesal slavni sirtaki na plažah Krete. Če bi črno belemu filmu, ki je bil takrat nagrajen s tremi oskarji dodali barvo, bi jih najverjetneje prejel še več.
Nižje cene


Bolj ko se bliža konec sezone, posledično temu postajajo cene nižje in dostopnejše. Trgovci praznijo svoje police in cene padejo. Vsekakor bodo tudi pogajanja tržnici lažja, kot bi to bila sredi julija in avgusta. 
Podaljšanje poletja


Medtem ko se konec oktobra v naših krajih že zdavnaj poslovimo od poletja, na dan privlečemo toplejšo garderobo, pa na Kreti čez dan še vedno pridejo v poštev kopalke, sandali, sončna očala in ledena kava na plaži.

Če razmišljaš, da bi si podaljšal poletje, ga preživel aktivno, v lepi naravi, v družbi z aktivnimi pohodniki, se nam lahko pridružiš pri raziskovanju Krete. Tja se odpravljamo oktobra in v našo družbo sprejemamo aktivneže, radovedneže in dobrovoljne obraze. Pridruži se nam. Oktobra se odpravljamo na Kreto v sledečem terminu.


AKTIVNA KRETA v jesenskem terminu 8.-15.10.2021 - za aktivne uživače.

Se vidimo na Kreti!Ni komentarjev: