top of page
Search

Likijska pot – na vzhod ali zahod?

Likijska pot se vije dobrih 500 kilometrov med krajema Fethiye in Antalya. Pot je raznolika in speljana ob obali, skozi borove gozdove, na dvatisočaka, kjer se človek zelo pošteno nagrize v kolena. Vodi mimo zaspanih vasic, omogoča vstop v muzej na prostem in občudovanje številnih naravnih lepot. Likija je dežela dogodivščin, kjer se prepletajo bogate možnosti pohodništva, outdoor aktivnosti, adrenalinskih vložkov, gastronomskih užitkov, spoznavanja lokalnega življenja in sploh zabavnega in aktivnega oddiha. To so kraji, kjer se prepletata gorski in morski svet in kjer pride do izraza kombinacija «gojzarji z roko v roki s kopalkami«.


Ker na našem pohodniškem meniju po novem ponujamo dva različna programa na Likijski poti, nekaj besed o težavnosti obeh in katere so tiste zanimivosti in posebnosti, ki nas čakajo tako na vzhodni, kot tudi zahodni stran.


Težavnost

Skrbno izbrani odseki na obeh programih bodo v užitek pohodnikom, ki pohodniške podplate redno »vozite« na sprehod oziroma pohod, vam rekreacija predstavlja del življenja in redno migate. Manj od naštetega je del vas, težji bo korak in obratno. Poti niso tehnično zahtevne, niso prepadne, imata pa oba programa dele strmih vzponov in spustov. Ti so na ZAHODNI turi nekoliko krajši in lažji, na VZHODNI daljši, ki terjajo več energije in korakov. Prav tako so dnevne etape po večini na VZHODNEM delu daljše, vzamejo več ur hoje v primerjavi z ZAHODNIM. Vzhodni del je je torej zahtevnejša od zahodnega. Obema pa je skupna paleta lepot, zanimivosti, kulturnega bogastva in lokalnih zgodb.



Ölüdeniz

Ölüdeniz je zaradi izrazite fotogeničnosti ena najbolj fotografiranih plaž v Turčiji. Tja pa ne prihajajo samo kopalci željni Sredozemskega morja, temveč tudi tisti, ki so željni letenja in ptičje perspektive. Pravijo namreč, da je eden najlepših krajev in z najboljšimi pogoji za paragliding prav v Ölüdenizu.



Raziskovanje s kajakom

Doživeti likijsko obalo veslaško v kajaku je posebno doživetje. Odveslali bomo do mirnih zalivov, si privoščili skok v vodo, odveslali okrog otoka Sv. Nikolaja. Ta je nekoč bil pomembno romarsko središče in kraj na katerem naj bi nekaj časa preživel tudi mož, ki ga poznamo pod imenom Miklavž.



Saklikent

Kanjon Saklikent je zaradi izjemno zanimivih lepot in kreacij pod okriljem Nacionalnega parka. Raziskali bomo del kanjona, ki ga štejejo med enega izmed globljih in mogočnih kanjonov na tem območju. Še ena izmed naravnih umetnin na tem koncu sveta, ki je vsekakor vredna obiska.



Kayaköy

Unikatna vas Kayaköy je danes znana tudi kot mesto duhov. Gre za živi dokaz, kako se lahko spremenijo in zaznamujejo življenja skupaj z okoljem, zaradi enega samega političnega ukrepa. Le kaj se je zgodilo, da v vasi ni več na spregled lončarjevih delavnic, trga na katerem so posedali brkati moški in čas preganjali z igro backgammon. Niti žensk, ki bi se na bližnjih poljih podile za želvami, da te ne bi pohrustale sočnega pridelka.



Ribja tržnica v Fethiyah

Za ljubitelje morske hrane je ribja tržnica raj na turški obali. Ta zaživi najbolj ob večernih urah. Del lokalnega utripa v Fethiyah je vsekakor druženje ob hrani in živi glasbi. In ribja tržnica je prikupen ambient, ki nudi oboje. Največja zanimivost je pa ta, da si ribo oziroma izbrane morske dobrote lahko izberete na tržnici, ki se nahaja v osrednjem delu prostora in že čez nekaj minut, vam jo pripravljajo v eni izmed številnih ribjih restavracijah, ki so del tržnice.



Dan na guletu

Turčija je dom guletov. Gulet je tradicionalna in lesena moderna jahta v mediteranskem stilu s prostrano palubo in veliko krmo. V prvi vrsti je gulet namenjen za udobno križarjenje potnikov, ki se radi predajajo lagodnemu zibanju na morskih valovih. Tudi mi se bomo poslužili tega preverjenega recepta in dan preživeli na guletu. S kopalnimi vložki seveda.



Dolina metuljev

Dolina metuljev, kjer se nahaja tudi prikupna plaža, je dosegljiva samo z ladjo ali z adrenalinskim spustom v pohodniški odpravi. Še posebej v pomladnih mesecih je dolina obarvana z krili številnih metuljev, po katerih je prav tako dobila tudi ime. Tudi če se v dolino ne spustite, vas čaka nad njo krasen razgled, ki je še lepši ob sončnem zahodu.



Več o programu Likijska pot – zahod si lahko preberete TUKAJ.




Svetilnik Gelidonya

Najbolj prepoznavna in fotografirana točka vzhodnega dela Likijske poti je ob svetilniku Gelidonya, ki nosi prav posebno zgodbo. To je samo še eden izmed biserov na poti. Ni naključje, da stoji prav tam, saj so morski tokovi tukaj zelo močni. To potrjuje tudi število potopljenih ladij v bližnji morski globini.



Večni ogenj Himere

Ali je večni ogenj še vedno posledica Himere, nenavadne pošasti, ki je tukaj ustrahovala ljudi z ognjem? No, čeprav manj pravljično, si pojav znamo razložiti tudi znanstveno s pomočjo premika tektonskih plošč. V vsakem primeru na tem območju sredi kuhanja plina zagotovo ne zmanjka.



Olympos

Kraj nosi grško ime, saj je nastal v času helenističnega obdobja na anatolskih tleh in je bil ena izmed dorskih kolonij. Tukaj so si svoj dom kasneje izbrali tudi Likijci in kasneje Rimljani. Olympos je vsekakor kraj s posebno energijo in bogato zgodovino.



Potopljeno mesto Kekova

Otok Kekova ni znan le po čudovitem turkiznem morju, ampak tudi po starodavnem in skrivnostnem potopljenem mestu. Ni ga lepšega, kot se udobno namestit na barko in med vožnjo pokukati v morje. Kaj hitro se nam pogled ustavi na nekoč cvetočem mestu, ki je popolnoma pod vodo z le nekaj ostanki na kopnem, ki govorijo o njegovem obstoju.



Kaš

Ni ga junaka, ki se mu Kaš s svojo slikovitostjo in majhnostjo ne bi prikupil. Nekoč grško mestece, danes privablja obiskovalce aktivnih počitnic, saj v Kašu resnično vsak najde nekaj zase. Kaš vas kaj kmalu opomni, da je življenje v resnici dobro, in da je smotrna kaj hitra prilagoditev na sredozemski način življenja.



Čirali

Majhna vasica Čirali leži ob čudoviti 3,2 km dolgi idilični in neokrnjeni plaži. Poleg tega, da je ta kraj vsekakor pisan na kožo ljubiteljem plaž, pa pesek na plaži privablja tudi morske želve, kar je ena od stvari, po katerih je Čirali znan.



Simena

Nekoč pomemben stražni stolp v boju proti piratom, danes edinstven kotiček, ki je dosegljiv samo z ladjo ali na dveh nogah. Grad je bil zgrajen s strani viteškega reda Sv. Janeza, vendar stoji na temeljih likijskega dela. Pečat iz takratnega časa ostajajo tudi likijske grobnice posejane ob utrdbi. Vzponu na vrh Simene sledi razgled kot iz razglednice.



Več o programu Likijska pot – vzhod si lahko preberete TUKAJ.



874 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page