top of page
131895141_10159303066546908_292717594581

BOSANSKE GORE IN PLANINE

Prenj -  bosanska Himalaja

Visočica - planina in kulturna zakladnica

Lukomir na Bjelašnici - najvišje ležeča vas v BiH
Titov bunker
Rafting na reki Neretvi in skok v Boračko jezero
Kaj dogaja na Baščaršiji v Sarajevu

25.-30.8. 2024 
6 dni

PROGRAM

1. dan: Ljubljana  – Konjic 
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili proti jugu. Glavni cilj dneva bo Konjic in voden ogled Titovega bunkerja. Nekoč skrbno čuvana vojaška skrivnost je danes odprta za radovedne obraze. Ali ste vedeli, da je bunker, ki naj bi ščitil pred atomskim napadom, stal kar 4,6 milijarde ameriških dolarjev? Da se razprostira na več kot 6.500 kvadratnih metrih površine in se nahaja okoli 280 metrov pod površino zemlje? Dan bomo zaključili v Konjicu, kot se spodobi. Z bosanskimi dobrotami na krožniku seveda. (V)

2. dan: Konjic – Planinski dom Rapti 1400m – Velika Kapa 1973 m – Boračko jezero (*5-6 ur hoje)
Bosanci trdijo, da imajo svojo Himalajo. In to je gorovje Prenj, ki bo tudi na našem dnevnem pohodniškem meniju. Najprej nas čaka "razmigana" vožnja do Planinskega doma Rapti. Nato se bomo povzpeli do Velike Kape 1973 m, kjer nas pričakuje razgled na tako zvano bosansko Himalajo in na ostale bosanske dvatisočake. Po osvojenem vrhu morda osvežujoč skok v Boračko jezero? (Z,V)

3. dan: Rafting na Neretvi ali gremo mi po svoje
Dan lahko izkoristite po svoje. Lahko se odpravite po dozo zabave, veslanja, neokrnjene narave na rafting na reki Neretvi. Ali ga namenite počitku, plavanju in raziskovanju okolice Boračkega jezera. (Z,V)

4. dan: Boračko jezero – Vito 1960 m – bivak – Umoljani (*5-6 ur hoje)
Po zajtrku se bomo odpravili novemu vrhu na sproti. Preden bomo začeli z osvajanjem razgledne in pravljične planine Visočice, še skok v srednji vek in ogled Nekropole stećaka Poljice. Gre za kulturno dediščino iz obdobja med 11. in 13. stoletjem, za klesane kamnite nagrobne spomenike, ki pričajo o zgodovini takratnega časa. Sledi krožna tura na vrh planine Visočice, Vito - 1960 m in do bivaka. Panoramska pot nam bo ponovno slikala lepe gorske prizore Bosne. Večer bomo preživeli v spokojni in tradicionalni bosanski hribovski vasi, Umoljani. (Z,V) 

5. dan: Umoljani 1173 m – Obalj 1896 m - Lukomir 1494 m – Studeni potok –  Umoljani (*7-8 ur hoje)
Ubrali bomo krožno pot. Iz Umoljanov se bomo najprej na kratko zapeljali do vasi Gradina, nato pa jo ubrali do najvišje ležeče vasi v Bosni, Lukomir, ki leži v osrčju planine Bjelašnice. Lukomir je ena redkih vasi na tem območju, ki med vojno v 90-ih letih ni bila uničena in je zato ohranila tradicionalno arhitekturo in videz. Popoldan se bomo odpravili nazaj v Umoljane s pogledom na kanjon Rakitnice in Studenega potoka. Do sedaj ne poznamo še nikogar, ki ne bi bil navdušen nad omenjenimi naravnimi lepotami. (Z,V)

6. dan: Umoljani – Sarajevo – Ljubljana
Slovesu od vaškega življenja v Bosni, sledi pozdrav mestnega direndaja. Voden ogled Sarajeva in prosti čas za kosilo. Dobrote na živahni Baščaršiji nas že pričakujejo. Prihod v Ljubljano je predviden v poznih večernih urah. (Z)

*Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna tudi od vremenskih pogojev.

Cena vključuje:

  • vse transferje in parkirnine po programu s pričetkom v Ljubljani

  • 5 × nočitev v dvoposteljni sobi v lokalnih penzionih (občasno lastna kopalnico, občasno si jo delite še z drugimi sobami) 

  • 5 × polpenzion (zajtrk, večerja)

  • voden ogled Titovega bunkerja

  • lokalni gorski vodnik

  • lokalno vodenje po Sarajevu

  • organizacijo in vodenje programa

 

Cena ne vključuje:

  • enoposteljne namestitve: 85 € 

  • raftinga na Neretvi s kosilom: 45 €  (plačilo na licu mesta)

Opombe:

Vse pohodniške ture so tehnično nezahtevne, vendar je potrebna primerna fizična kondicija zaradi dolžine ter vzponov na poti.

Zaradi omejenih kapacitet, si boste vsaj v eni od treh različnih namestitvah delili kopalnico še z drugimi sobami.

Dinamika plačila: 200 € akontacije ob prijavi, preostanek 3 tedne pred odhodom.

V primeru zaključene skupine minimalno 8 potnikov, pošljite povpraševanje.

KONTAKT IN PRIJAVE

+386 31 483 580

KOMENTARJI POTNIKOV O BOSANSKI TURI

Barbara, hvala za že spet odlično pripravljeno potovanje, kar smo pa pri tebi itak že navajeni. Bilo je lepo, smo pa bili tudi dobra skupina. Moram reči, da me je zelo prijetno presenetilo, ker smo bili že od vsega začetka vsi na “ti” brez začetnega vi-ti ogovarjanja, kar pomeni, da smo bili zbrani zelo sproščeni potniki. Še veliko skupnih potovanj in lep pozdrav vsem.

MAGDA KOVAČIČ

 

FOTO UTRINKI

BRALNI KOTIČEK

SORODNA TREKING POTOVANJA

bottom of page