top of page
66684190_2474439535921169_8767617891546693632_n.jpg

S KAJAKI IN GOJZARJI PO JUGUZAHODU KRETE

Kombinacija kajakaštva in pohodništva

JZ Kreta s kajaki - kotički, ki so večini očem skriti

Samaria -  prehodili bomo najmogočnejši kanjon na Kreti
Program za potepuhe aktivnih rok in nog

Slikovita obala in edinstvene soteske

Unikaten in bogat izbor naravnih lepot 

22.-29.9. 2024 - polno
8 dni

 PRENOVLJEN PROGRAM 

1. dan: Ljubljana - Benetke - Chania 
Prihod v mesto, ki ima več sposobnosti, kako očarati obiskovalca - Chania. Morda s prikupnim starim mestnim jedrom ali očarljivim starim pristaniščem, ki kar kliče po tem, da se udobno namestimo in prepustimo živahnemu utripu. Morda pa z ljubkimi ozkimi uličicami, po katerih se je prav lepo "izgubljati" in raziskovati duh barvitega mesta. 


2. dan: Chania – Imbros - Komitades - Hora Sfakion  (*2,5 ure hoje, 8 km, 600 m spusta)
Po jutranji kavi v Chaniji, se bomo odpravili na divji jug. Noge bomo najprej pretegnili v soteski Imbros in tako spoznali prvo sotesko na naši poti. Vsaka soteska je unikatna kreacija narave, kar dokazuje tudi Imbros. Dan bomo zaključili v Hori Sfakion. (Z)


3. dan: Hora Sfakion - plaža Ilingas - plaža Glykanera - Loutro - Ilingas - Hora Sfakion (*45 min hoje, 15 km veslanja)
Čaka nas jutranje spoznavanje s kajaki, vesli in vodnikom. Nekaj vaje, nasvetov ter navodil in že bomo veslali proti novim lepotam in zalivom v družbi turkizne barve, ki nas bo obdajala. Seveda bomo veslanje začinili z vmesnimi plavalnimi vložki. Cilj dneva bo Loutro, kamor človeška noga lahko dostopa samo peš ali s plovilom. Fotogenična vasica, je kot naročena za kakšno grško dobroto, preden odveslamo nazaj do izhodišča. (Z)

4. dan: Hora Sfakion - plaža Ilingas - Frangocastelo - Ilingas - Hora Sfakion - Anopoli (*45 min hoje, 18 km veslanja)

Tokrat bomo premec kajaka obrnili v smer proti vzhodu in odpluli do Frangocastela. Majhna vasica, katere že samo ime pove, da se v njej nahaja grad iz časa Frankov. Peščene plaže, kakšna taverna med zaveslaji, kretski zrak, ki ga je priporočil že sam oče medicine Hipokrat, in mi z vesli v roki ter soncem na koži. Po kajakaških dogodivščinah bomo zavili še nekoliko višje od morske gladine. In sicer bomo večer in noč preživeli v hribovski vasici s pogledom na Bele gore - Anopoli. Večerja na glavnem vaškem trgu pod platano? Seveda! (Z)

5. dan: Anopoli - Agios Ioannis - Agios Pavlos - Agia Roumeli  (4 ure, 865 m spusta)
Jugozahodna Kreta je samosvoja v vsej svoji lepoti. Divja, odmaknjena, hribovita, neobljudena in polna naravnih lepot. Naša naslednja pohodniška etapa, nas bo ob spremstvu morsko-hribovskih razgledov najprej privedla do plaže Agios Pavlos. Še ena plaža samo za izbrance, saj se do nje pride le peš ali po vodi. Po solni kopeli Libijskega morja, nas čaka še krajši odsek do vasi Agia Roumeli. Prosto popoldan za plažo in raziskovanje vasi, ki je prav tako dostopna le peš ali z ladjo. Morda še skok do osmanske trdnjave na razgledni točki?  (Z)

6. dan: Agia Roumeli - Samaria - Omalos - Sougia (6-7 ur, 16 km, 1230 m vzpona)
Velika večina obiskovalcev najbolj priljubljene soteske na Kreti, se odpravi od zgoraj navzdol. Mi bomo tokrat drugačni od večine in jo ubrali od spodaj navzgor. Naša prednost bo ta, da bomo najbolj zanimiv del soteske imeli skoraj zase, še preden bo truma ostalih radovednežev prišla do tega konca. Pohodniške čevlje bomo sezuli na planoti Omalos. Od tam se bomo pustili zapeljati do Sougie, manjše obmorske vasice. (Z)
 

7. dan: Sougia 
Dan boste lahko preživeli ležerno in po vaši izbiri. Plaža, brezdelje, prijateljevanje s sončnimi žarki in siga siga grškim utripom. V primeru, da boste imeli željo po še več gibanju in raziskovanju - Sougia ima v svoji paleti bogat nabor pohodniških poti in kakšna se bo našla tudi za nas. Antično zdravilišče Lissos, razgledna točka Profitis Ilias, soteska Irini? Vržemo kovanec. (Z)

8. dan: Sougia –  letališče Chania -  Benetke - Ljubljana
Spakirali bomo mozaik spominov na grški teden, se še zadnjič pomastili z grškim zajtrkom in pomahali Kreti kmalu na snidenje. (Z)

 

* Predviden čas hoje in veslanja je prilagojen rekreativnim dušam. Potovanje je primerno za vse, ki uživate v pohodništvu in športnih aktivnostih ter vam tudi sama rekreacija predstavlja del vsakodnevnega življenja.

Cena vključuje:

 • povratno letalsko vozovnico Benetke - Chania z vključeno 20 kg oddane prtljage in 8 kg ročne prtljage

 • povraten transfer Ljubljana - Benetke

 • namestitev z zajtrkom v hotelih in družinskih penzionih brez kategorizacije v dvoposteljni sobi 

 • dvodnevno izposojo morskega kajaka (na izbiro enosed in dvosed) in vodoodporne vreče

 • licenciran inštruktor in vodnik za kajak za dva dni kajakaških dogodivščin ter slovenska spremljevalka

 • vsi transferji po programu

 • transferji prtljage

 • vstopnine po programu (soteska Imbros, Samaria)

 • turistično takso

 • pripravo, organizacijo, vodenje pohodniškega dela in izvedbo programa


Cena ne vključuje:

Koga vabimo za sopotnike:

 • ker predhodne izkušnje s kajakom niso pogoj, pričakujemo osebe z dobro mero veslaškega zagona

 • rekreativce, ki ste v dobri telesni pripravljenosti in vam "miganje" predstavlja del življenja

 • športne tipe, ki na dan brez težav lahko hodite 7 ur in ste sposobni veslati do 20 km dnevno

 • ljubitelje narave, Grčije, Mediterana, kozjih stez, turkizne barve in siga siga (počasi-počasi) ritma

 • radovedneže, ki vam več kot hotelske sobe, ki bodo v našem programu preproste, pa vendar urejene, pomenijo doživetja, spoznavanje novih ljudi, krajev in aktivnosti v naravi

 • popotniške duše, ki se rade potepajo in počutijo bolj domače v manjših skupinah

 • ljudi dobre volje, ki smeha in pozitive ne pozabijo doma

Namig:

Za tiste, ki s kajaki še nimate izkušenj, predlagamo in priporočamo dvojni kajak. To je kajak, v katerem skupaj veslata dve osebi. Dvojni kajak je namreč bolj stabilen in potrebna moč veslanja in premagovanja razdalj se porazdeli na dve osebi. 

Opombe:

 • Peti dan, ko se bomo v večernih urah odpravili v vas Anopoli, bomo vzeli s seboj le vse potrebne stvari za nočitev in naslednji dan. Šesti dan nas preostala prtljaga pričaka v hotelu, kjer bomo nastanjeni.

 • Dinamika plačila: 500 € ob prijavi, preostanek najkasneje 3 tedne pred odhodom.

Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava  potovanja je odvisna tudi od vremenskih pogojev. V primeru poslabšanih vremenskih pogojih, ki bi onemogočili varno izvedbo, si pridružujemo pravico do spremembe programa.

KONTAKT IN PRIJAVE

+386 31 483 580

FOTO UTRINKI

BRALNI KOTIČEK

SORODNA TREKING POTOVANJA

bottom of page