top of page
Search

Kreta - pohodnikom prijazen otok

Pohodniške poti

Večina Grkov bi te začudeno pogledalo, če bi ga povabil na nekaj urni pohod. Njegov odgovor bi bil v takšnem slogu: »Zakaj bi hodil, če se lahko peljem z avtom, motorjem, trajektom?« Seveda pravilo potrjujejo tudi izjeme. Ker pa smo narod, ki nam je v krvi, da iščemo kozje poti ali razglede na višjem, je Kreta pravšnji otok za ljudi s takšno »neozdravljivo boleznijo«. Zraven lokalnih poti, čez otok poteka tudi pohodniška pot E4. In Kreta niso samo peščene plaže, temveč tudi visoke gore. In kaj je najlepše za pohodnika na Kreti? Da je lahko v eni točki na vrhu hriba z nepozabnim razgledom pred seboj, in že čez nekaj trenutkov se kopa v kristalni vodi, ki jo je prej občudoval z vrha.


Razgledi

Ni naključje, da je Grk Zorba plesal slavni sirtaki na plažah Krete. Če bi črno belemu filmu, ki je bil takrat nagrajen s tremi Oskarji dodali barvo, bi jih najverjetneje prejel še več. Kreta se namreč ponaša z barvami turkizno modrega morja, z belim gorovjem in rdečo plažo. Mama narava je bila radodarna, saj je otok poln naravnih lepot. Plaže, ki ti dajejo občutek, kot da si nekje v tropskem svetu. Reke, ki so izoblikovale kanjone, so svoje delo naredile umetniško. Če naravi dodamo še človeška roko, ki je nasadila oljčne nasade, je otok je sam po sebi razglednica na prostem.


Hrana

Po nekaj urni hoji, kjer ne trpijo samo noge, temveč tudi oči zaradi obilice prelepih kadrov, tekne tudi dobra hrana. Da bi te Kreta pustila lačnega, je skorajda nemogoče. Ni ga lepšega kot se usesti v domačo taverno in se prepustiti razvajati lokalnim dobrotam. Za meso-ljube ne gre brez koz in ovc, ki se svobodno pasejo širom otoka. A ne gre prezreti niti svinjine, govedine, divjih kuncev, polžev, morskih sadežev in hobotnice, ki veljajo za specialiteto. Pa seveda ribe, pripravljene na različne načine. Na svoj račun pridemo tudi ljubitelji zelenjave. Tukaj govorimo o pravem okusu paradižnika in sočnih okrah. In znani mehki kretski siri ter tipične otoške začimbe, ki dajo jedem prepoznaven, svež, dišeč vonj in okus. Krete se ne zapusti, brez da bi poskusil sladko bogaco. Se ti že kaj cedijo sline?

Odprti in gostoljubni domačini

Skorajda ni temperamentnega Krečana, ki v svojem gorskem domu ne bi imel kje v posebnem predalu spravljenega orožja. Strelna cev se vsekakor najbolj segreje na porokah, kjer mladoporočencema in svatom glasni poki delajo družbo vso noč. Sicer pa so Krečani odprti in gostoljubni gostitelji, v katerih je še vedno prepoznati duh starih Minojcev. Ponosni so na svojo kulturo in z veseljem bodo s kozarcem rakije v roki spregovorili o kakšni nenavadni dogodivščini na otoku. Teh nikakor ne primanjkuje. Še posebej ne v vaseh, kjer bi rumeni tabloidi imeli več kot dovolj materiala.

Aktivnost in ležernost hkrati

Kreta daje možnost, da človek pobegne iz vsakodnevnega direndaja. Pa vendar, eno je telesni počitek nekaj časa zase, drugo pa, da aktiviraš telo in ob tem daš možgane na pašo. Obremeniš jih samo z dobro družbo sopotnikov, z mislijo, da se noge premikajo novim zalivom na proti in spoznavajo lepote Grčije na nekoliko drugačen, aktiven način. Če razmišljaš o aktivnem, treking potepanju po Kreti in si iz pravega testa, vabljen, da se nam pridružiš na Visokogorski Kreti ali na lažji Aktivni Kreti. Več o programih si lahko prebereš TUKAJ.
1,317 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page