top of page
Search

Kreta je dom dih jemajočih plaž in tudi visokih gora

Največkrat Kreto opisujemo kot otok številnih slikovitih plaž. Gostoljubni gostitelji nam dajo občutek, da smo dobrodošli in nam počitnice še polepšajo. Brbončice so prav tako zelo vesele, saj se dobrote na Kreti vrstijo ena za drugo. Bomo pa ob vsem tem danes pokukali še nekoliko višje. V visokogorje Krete, na območje Belih gorah, ki so pohodnikom in ljubiteljem narave pisane na kožo.

Bele gore

Bele gore oziroma po grško Lefka Ori, nosijo ime po beli snežni odeji, ki večji del leta pokriva največje gorovje na Kreti. Gorska veriga zajema več kot 50 vrhov višjih od 2000 metrov, z najvišjim Pachnesom - 2453 m. Bele gore krasijo zahodni del Krete. Pravijo, da se Bele gore edinstven balkon nad Libijskim morjem. Če so za ljubitelje plaž na seznamu Balos, Elafonissi in Preveli, potem so za ljubitelje gora in treking potovanj Bele gore tiste, ki naj bodo na listi.

Gorska puščava

Na najvišjem vrhu Pachnes - 2453 m, ki je za Psiloritisom drugi najvišji vrh otoka, te čakajo čudoviti razgledi na Libijsko morje. Bele gore pa nudijo tudi edinstveno prečenje gorske puščave oziroma območja lune, kakor ga domačini imenujejo.

Bogata flora in favna

Še posebej v spomladanskem in zgodnjem poletnem času je Kreta vsa v svojem opoju in aromaterapija je vsakemu obiskovalcu 100% zagotovljena. Približno 130 vrst divjih rož in zelišč, ki so značilna samo za ta otok, Kreto naredi še bolj posebno in dišečo. Tako kot je pisano rastlinstvo, pa je bogato tudi živalstvo. Krečani so še posebej ponosni na svojo zaščiteno gorsko kozo, ki jo imenujejo kri kri. Ta je največkrat videna v soteskah in kanjonih, ki so prav tako tudi del Belih gora.

Soteske

Bele gore zraven puščave, bogate flore ter živalskega sveta, krasijo tudi soteske. Narava se je poigrala in na tem goratem območju oblikovala več kot 50 sotesk. Velika večina se jih prične v gorskem svetu in konča na obali. Najbolj mogočna in prepoznavna za pohodnike je soteska Samaria, ki je vsekakor vredna obiska. Lahko jo prehodiš od zgoraj navzdol, s pričetkom v Omalosu in koncem v Agia Roumeli. Če želiš pa nekoliko več diha v hrib, pa obratno. Soteski Samaria zagotovo lahko konkurirajo še soteske Irini, Imbros, Aradena in Kourtaliotiko.

Osamljene plaže v dolini

In kaj je najlepša nagrada zraven vseh hribovskih razgledov? Vsekakor možnost, da se spustiš v dolino v kakšno obmorsko vas ali samotni zaliv in gojzarje zamenjaš s kopalno odpravo. In v največ primerih je to plaža na kateri kraljuješ le ti in tvoji hribovski sotrpini, saj je dostpna le peš ali z barko. Bele gore ne Kreti so vsekakor priložnost, da se iz dvatisočaka podaš na nepozabno solno kopel turkizne barve.

Če se nam želiš pridružiti pri gorskem raziskovanju Krete, si lahko več o treking programu prebereš TUKAJ.

2,133 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page