top of page
Search

Čarobne soteske na Kreti

Z več kot 400 soteskami na Kreti je največji otok v Grčiji, vsekakor številka ena v naravnih lepotah unikatnih sotesk, ki jih je narava oblikovala milijone let. Danes naravne kreacije tega edinstvenega grškega otoka privabljajo ljubitelje narave, pohodništva in aktivnega pohajkovanja.


Vsaka soteska je zgodba zase in prav vsaka mi je pustila svoj pečat in spomin na svojevrsten način. Neverjetne in mogočne skalnate kreacije, vonjave, živalski glasovi in občasen občutek človeške majhnosti ter nepomembnosti v primerjavi s časom, ki je kreiral vse to. Tokrat bomo zavili na jugozahodni del otoka in na kratko pokukali v nekaj sotesk.


Samaria


Samaria je najdaljša, najbolj priljubljena in prav tako najbolj množično obiskana soteska na Kreti in spada pod okrilje Nacionalnega parka Samaria. S pričetkom na planoti Omalos, na 1230 metrih nadmorske višine, se proti morju vije 16 kilometrov slikovite poti do vasice Agia Roumeli, ki je dostopna samo peš ali z ladjo. Za pot do plaže boste potrebovali med 4 in 7 ur, odvisno od vmesnih postankov, saj lepote kar ne zmanjka. Ker pa je to glavna »romarska pot« otoka, ne pričakujte, da boste deležni divjine, ki bo pričarana samo za vas, ampak si jo boste delili s številnimi drugimi, ki jo prav tako kot vi, želijo doživeti in odkriti. No, razen če se zgodaj zjutraj odpravite od spodaj navzgor, potem je verjetnost, da boste najlepši del kanjona imeli le zase, zelo velika.



Aradena


Aradena je soteska za pohodnike z veliko začetnico, saj je pot precej zahtevnejša v primerjavi s Samario, kljub temu, da je krajša in se potrebuje v eno smer 2,5 uri. Nahaja se v bližini Loutroja. Če jo boste prehodili od zgoraj navzdol, pričnete v vasi Aradena. Za podvig gor in dol pričnete na plaži Marmara. Oznaka divja ji zelo pristoji, saj predvsem zaradi odmaknjenosti nima tako veliko obiskovalcev in tudi podoba kanjona je svojevrstna in mogočna. Posebno vzdušje v soteski pričara ptičje petje, ki odmeva na okrog.



Imbros


V najožjem delu kanjona ima človek občutek, kot da se bo zagozdil in ostal ujet v naslednjem zavoju. Imbros se nahaja v bližini Hore Sfakion in njeno dolžino sedmih kilometrov lahko premagate v slabih treh urah. Pot se prične v vasici Imbros. Soteska je med obiskovalci prav tako zelo priljubljena, saj je pot je lahka in slikovita. Soteskam na Kreti je skupno to, da boste morda srečali tudi njihove prebivalce na štirih nogah. To so divje koze, ki jih domačini poznajo pod imenom kri-kri in so tudi zaščitene.



Irini


Ne daleč vstran od Sougie, se vije soteska Irini. Prične se v istoimenski vasici Ag. Irini. Prikupna, očarljiva in simpatična lepotica, navdušuje obiskovalce od daleč in od blizu, saj sodi na drugo mesto priljubljenosti, takoj za Samario. Kakor ljudje, imajo tudi soteske na Kreti vsaka svojo osebnost, karakter in podobo. Sedem kilometrov poti skozi sotesko Irini bo prav zagotovo posebno doživetje.



Anidri


Kratko in sladko. Vasica Anidri, po kateri so imenuje tudi kanjon in je izhodiščna točka, je prijetno ogrevanje za vse daljše in zahtevnejše soteske. Danes je vas Anidri dom številnim tujcem, ki so si na Kreti ustvarili dom. Soteska vodi na čudovito plažo Gianiskari do katere boste potrebovali dobro uro. Od plaže vas loči še slaba ura hoda do prikupne Paleochore.



Kallikratis


V bližini Frangokastela, kraja z beneško trdnjavo, s pričetkom v zaspani vasici Patsianos, se vije manjši kanjon po imenu Kallikratis. Ta je relativno manjše velikosti v primerjavi z zgoraj naštetimi soteskami. Hoja je prijetna, nezahtevna in je del poti E4, ki se razteza skoraj po celotni dolžini otoka. Prav tako vas bo na poti spremljal razgled na Libijsko morje skoraj do vasice Kallikratis, kamor vas bo soteska vodila, če se odpravite navkreber.



Nekateri kanjoni so čez zimo zaprti, nekateri odprti skozi vse leto. Vsem pa je skupno to, da so v primeru večjega naliva ali nekajdnevnega dežja neprehodni in zelo nevarni!


Če bi katero od sotesk želeli obiskati kot del organiziranega treking potovanja, ki jih redno izvajamo na Kreti, si lahko programe ogledate TUKAJ.


2,430 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page