131212346_10159300630366908_478893860795

AKTIVNA KRETA

Samaria -  prehodili bomo najmogočnejši kanjon na Kreti
Balos - ena najbolj fotogeničnih plaž na otoku
Loutro - kraj, kjer pridejo na račun romantiki
Program za aktivne in gurmanske uživače
Obalne poti in slikoviti kanjoni
Kotički Krete, kjer masovni turizem nima vstopa

5.-12.10.2021 - odhod iz Dunaja
8 dni

PROGRAM

1. dan: Ljubljana ali Dunaj - Chania 
Po pristanku na grških tleh, bomo pričeli pisati novo odisejado na Kreti. Ne, ne bomo iskali Minotavra v zapletenem labirintu. Raje bomo preživeli na aktivnem pohodniškem lovu za naravnimi lepotami in turkiznimi barvami morja, okušali grške kulinarične dobrote, se nastavljali sončku ter dan za dnem kaj novega ušpičili. Za začetek se bomo najprej spočili od poti v Chaniji.


2. dan: Chania – Balos – Paleochora (*1 ura hoje)
Marsikdo vam bo povedal, da je Chania s svojim starim mestnim jedrom najlepše mesto na Kreti. Le kdo nima rad prijetnega vzdušja med ozkimi uličicami, mestnega marketa, očarljivih butičnih trgovinic ter pisane ponudbe tavern v starem pristanišču. Po jutranji kavi v Chaniji, se bomo odpravili na Balos. Plažo, ki krasi številne razglednice iz Krete in daje občutek, kot da ste prispeli v tropski svet. Dan bomo zaključili na jugu v prikupni Paleochori. (Z)


3. dan: Paleochora – Azogires 382 m – Anidri kanjon – plaža Gialiskari - Paleochora (*4 ure hoje, 9 km)
Južna Kreta je samosvoja, divja, gorata, gostoljubna ter polna presenečenj. Takšna je tudi gorska vasica Azogires. Na prvi pogled zaspana vas, kjer se nič ne dogaja, vendar le za kratek preblisk. Domačini so polni nenavadnih zgodb, ki še vedno burijo duhove. Nekoč zatočišče hipijev, je danes izhodišče za pohodniško raziskovanje. Tudi mi se bomo podali iz Azogiresa po kanjonu Anidri, vse dokler ne bomo slišali šuma morja. (Z)

4. dan: Prost dan ali pot čez vrat krokodila - Paleochora - Lissos - Sougia +/- 475 (*opcija 5 ur hoje, 10 km)
Dan si boste lahko kreirali po svoje. Morda le preprost počitek na plaži s knjigo pred očmi, z veslom v roki na SUP-u, ali boste posedanje na glavnem trgu popestrili z okusom po frapeju (ledena kava). Možnost je tudi najema kolesa ali skuterja. Vsi željni koraka in pohodniško obarvanega dne, poskrbeli bomo tudi za vas. Odpravili se bomo na slikovito pot čez krokodilji vrat. Na poti skriti in osvežilni zaliv, pogledi na visoke gore ter turkizno morje. (Z)

5. dan: Paleochora – soteska Irini 605 m - Soughija – Omalos (*3 ure hoje, 7,5 km)
Kreta je dom številnim kanjonom in soteskam. Irini je soteska s posebnim šarmom in lepoto. Narava je tukaj pokazala sposobnost svojih kreacij. Prikupna pot je speljana po senčnih kotičkih. Trud hoje bo ponovno poplačan s skokom v morje, tokrat v Soughiji. To je manjša počitniška vasica, kjer ne manjka prijetnih tavern, nasmejanih domačinov in občutka, da lahko čas tudi obstane. Iz Soughije se bomo odpeljali proti planoti Omalos. (Z, V)

6. dan: Omalos 1230 m - soteska Samaria - Agia Roumeli 5 m  (*6 – 7 ur hoje, 16 km) 
Prehodili bomo najbolj prepoznavno in mogočno sotesko na Kreti – Samaria. Ne samo da je najbolj poznana, je tudi ena najdaljših sotesk v Evropi. Zasluženo se bomo osvežili v vasi Agia Roumeli, kjer bomo tudi preživeli popoldan in večer. Ko velika večina pohodnikov zapusti vasico, ki je dostopna samo peš ali z ladjo, pride na površje njena druga, umirjena in unikatna podoba. (Z)

 

7. dan: Agia Roumeli - Loutro - Hora Sfakion (*2,5 uri, 7 km)
Zjutraj se boste po želji lahko odpravili na razgledno točko osmanske trdnjave in se zazrli v daljave Libijskega morja. Če vas bo klicala plaža, lahko dopoldanske ure rezervirate tudi za to. Po dodobra izkoriščenem dopoldnevu, nas bo ladja zapeljala do Loutroja, še ene slikovite vasice. Morda fredo espresso (drug tip ledene kave) ob obali? Naša zadnja etapa bo kratka in sladka. Sledi lahek skok po obalni poti iz Loutroja do Hore Sfakion. Pot bomo ponovno začinili s plažami na poti. Tri dni bomo priča divjemu, odmaknjenemu in epičnemu delu Krete, kjer masovni turizem nima vstopnice. (Z)

8. dan: Hora Sfakion - Chania – Ljubljana ali Dunaj
Spakirali bomo mozaik spominov na grški teden, se še zadnjič pomastili z grškim zajtrkom in pomahali Kreti kmalu na snidenje. (Z)

 

* Predviden čas hoje je prilagojen rekreativnim pohodnikom. Težavnost poti je LAHKA in primerna za vse, ki uživajo v pohodništvu ter jim tudi sama rekreacija predstavlja del vsakodnevnega življenja in ste zmožni hoditi vsaj 6 ur na dan. Za 5. in 6. dan bomo vzeli le stvari, ki jih bomo potrebovali za ta dva dni. Sicer bo naša preostala prtljaga prispela do naslednjih hotelov z ladjo. Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna tudi od vremenskih pogojev.

Če vas zanima ZAHTEVNEJŠI, gorniški program v visokogorski Kreti, si ga lahko preberete TUKAJ.

Cena vključuje:

 • povratno letalsko vozovnico Ljubljana - Chania z vključeno 20 kg oddane prtljage in 8 kg ročne prtljage

 • povraten transfer do Dunaja v primeru, da let ni iz Ljubljane (Lj-Mb-Ce)

 • namestitev z zajtrkom v hotelih 3* ali 2* in družinskih penzionih v dvoposteljni sobi 

 • turistično takso

 • 1× večerja

 • vsi ladijski (Agia Roumeli - Loutro) in cestni transferji po programu

 • transferji prtljage

 • vstopnine po programu

 • pripravo, organizacijo in izvedbo programa

 • turistično vodenje-vodnica z GZS licenco 


Cena ne vključuje:

Koga vabimo za sopotnike:

 • oboževalce grških otokov in tiste, ki o njih morda še samo sanjate 

 • aktivneže, ki ste v zameno za poglede na skrite zalive pripravljeni hoditi 6 ur dnevno po lahkih poteh

 • rekreativce, ki imajo na zalogi nekaj kondicije in jim "miganje" predstavlja del življenja

 • ljubitelje narave, Mediterana, kozjih stez, turkizne barve in siga siga (počasi-počasi) ritma

 • gurmane, ki uživajo v nepozabnih poezijah za brbončice

 • radovedneže, ki vam več kot hotelske sobe, ki bodo v našem programu preproste, pa vendar urejene, pomenijo doživetja, spoznavanje novih ljudi, krajev in aktivnosti v naravi

 • popotniške duše, ki se rade potepajo in počutijo bolj domače v manjših skupinah

 • pohodnike, ki smeha in dobre volje nikakor ne pozabijo doma

Opombe:

Dinamika plačila: 400 € ob prijavi, preostanek najkasneje 2 tedna pred odhodom.

V primeru zaključene skupine minimalno 8 potnikov, pošljite povpraševanje.

V kolikor je potovanje zaradi Covida odpovedano, vsa vplačila vrnemo. Velja za odpovedi s strani turistične agencije (zaprte meje, obvezna karantena na lokaciji). V primeru potnikove odpovedi, pa se upošteva naše splošne pogoje. 

Pogoji za vstop v Grčijo:

 • potrdilo o cepljenosti - preteči mora vsaj 14 dni od prejetja druge doze cepiva, oziroma ene, za tiste, ki so bili cepljeni z Johnson&Johnson ali

 • negativni HAG test (hitri test), ki ob vstopu v Grčijo ne sme biti starejši od 48 ur

 • negativni PCR test, ki ob vstopu v Grčijo ne sme biti starejši od 72 ur

 • Potrdilo o prebolelosti, ki navaja, da je od pozitivnega PCR ali HAT testa minilo najmanj dva meseca pred prihodom in ne več kot devet mesecev pred prihodom na destinacijo.

Pogoje za vrnitev v Slovenijo.

Si lahko preberete TUKAJ.

KONTAKT IN PRIJAVE

+386 31 483 580

KOMENTARJI POTNIKOV O AKTIVNI KRETI

Kar težko najdem prave besede! Jaz sem bila resnično navdušena! To je bilo prav zame! Narava, kjer smo hodili, je bila krasna, lepe so bile te poti, ki smo jih prehodili, hrana enkratna, plaže čudovite. Navdušena sem bila nad temi majhnimi kraji in potmi, ki si jih izbrala. Všeč mi je bilo tudi to, da si se znala prilagoditi razmeram in si imela posluh za naše želje. 

IRENA RATNIK

 

Tebi hvala Barbara za super vodenje, prijaznost, sočutnost, dobro voljo in strokovnost. Kombinacija Kreta in ti je 100% luksus.

DAMJANA DUCMAN

 

Na Kreti  je bilo z eno besedo čudovito. Bilo je ravno to, kar sva z ženo rabila. Čudovita narava, dobra hrana, dobra družba in ravno toliko hoje, kot sem si jo lahko privoščil po poškodbi. Pa še vreme je bilo kot naročeno. Barbara je svoje delo opravila profesionalno. 

 

JANKO GEDRIH

 

FOTO UTRINKI

1/1

BRALNI KOTIČEK

SORODNA TREKING POTOVANJA

Likijska pot

LIKIJSKA

POT

23.-30.10.2021

Prenj

BOSANSKA

TURA

30.8.-4.9.2021

Kalymnos

PLUJ in HODI
po grških otokih

26.9.-3.10.2021