top of page
265416344_10160188570571908_4342471794628364438_n_edited.jpg

LIKIJSKA POT - vzhod

Olympos in Čirali - popoln odklop na jugu Turčije

Večni ogenj Himere - plameni, ki nikoli ne ugasnejo

Simena in Kekova - utrdba, nad potopljenim mestom
Preplet umaknjenega in živahnega

Muzej na prostem 

Kjer se je narava poigrala z odtenki številnih naravnih lepot

oktober 2025
8 dni

PROGRAM

1. dan: Ljubljana - Dunaj - Antalya - Çıralı 

Polet proti turškim dogodivščinam. Kaj kmalu po pristanku bomo zaslišali šum morja, okušali prve turške dobrote in pomladne vonjave ter barve Çıralıja, kjer bomo tudi nastanjeni. (V)

2. dan: Ulupınar - Yanartaş - Çıralı  (* 3 ure hoje, 10 km, 200 m vzpona in 450 m spusta)

Pohodniški korak bomo pričeli v vasici Ulupınar, kjer voda žubori in buči na vse strani. Slikovita pot po borovem gozdičku nas bo pripeljala do naslednjega elementa, ognja. Ali je večni ogenj še vedno posledica Himere, nenavadne pošasti, ki je tukaj ustrahovala ljudi z ognjem? No, čeprav manj pravljično, si pojav znamo razložiti tudi znanstveno s pomočjo premika tektonskih plošč. V vsakem primeru na tem območju sredi kuhanja plina zagotovo ne zmanjka. Popoldan prosto za raziskovanje Çıralı-ja. Morda se odzovete klicu plaže. (Z,V) 

3. dan: Çıralı - Tekirova (*7 ure hoje, 20 km, 750 m vzpona in spusta )

Na eni strani pogled na morje in slikovite zalive, na drugi na gorovje Tauros, ki bdi nad celotno obalo. Mi pa nekje vmes na Likijski poti občudujemo oboje. Likija, dežela svetlobe je divja in samosvoja. Polna presenečenj. Kot tudi pot, ki bo ta dan na sporedu. Le kakšen zaliv se skriva za tem zalivom in naslednjim ovinkom. V brlog Çıralıja se bomo iz Tekirove pustili udobno zapeljati. (Z,V)

4. dan:  Çıralı - Olympos - Adrasan (*7 ur hoje, 20 km, 715 m vzpona in spusta)
V popolni pohodniški odpravi se bomo najprej podali na jutranje raziskovanje antičnega mesteca Olympos. Tega so nekoč naseljevali tudi Likijci, in Olympos je vsekakor kraj s posebno energijo in bogato zgodovino. Časovnemu stroju sledi premik do epičnega in skrivnostnega gozda, po katerem je speljana Likijska pot. Ta nas bo vodila naslednjega kraja imenovanega Adrasan, ki ima prav tako spremljavo morja in bogato dozo turške gostoljubnosti. (Z,V)

5. dan: Adrasan - svetilnik Gelidonya - Karaöz  (*7 ure hoje, 17 km, 910 m vzpona, 830 m spusta)
Najbolj prepoznavna in fotografirana točka tega dela Likijske poti je ob svetilniku Gelidonya, ki nosi prav posebno zgodbo. To je samo še eden izmed biserov na poti. Ni naključje, da stoji prav tam, saj so morski tokovi tukaj zelo močni. To potrjuje tudi število potopljenih ladij v bližnji morski globini. Do tja nas čaka še nekaj hoda in porabljene energije, ampak vse to bo poplačano z edinstvenimi razgledi in občutki. Na ciljni ravnini nas pričakuje zaspana vasica Karaöz, kjer so gostitelji daleč od zaspanega. 

(Z,V)

6. dan: Karaöz - Inişdibi - Simena - Üçağız - Kaš  (*3 ure hoje, 7 km, 150 m vzpona in  270 m spusta)

Po zajtrku se bomo zapeljali do izhodišča poti, ki nas bo ponovno popeljala do novih zanimivosti. Na naši pohodniški dogodivščini bo še kako prisoten likijski duh, saj bodo celoten dan krasile številne likijske grobnice postavljene v naravno kuliso. Lepoto zgodovine bomo doživeli v Simeni, kjer se bomo povzpeli na trdnjavo in najprej iz ptičje perspektive pogledali ladijsko ruto, ki nas čaka v popoldanskem času. Z vetrom v laseh bomo namreč odpluli do potopljenega mesta Kekove, dali možgane na pavzo in noge v zrak. Pa za konec dneva poglejmo, kaj dogaja v živahnem in simpatičnem Kašu. (Z)

7. dan: Prosti dan v Kašu

Ni ga junaka, ki se mu Kaš s svojo slikovitostjo in majhnostjo ne bi prikupil. Nekoč grško mestece, danes privablja obiskovalce aktivnih počitnic, saj v Kašu resnično vsak najde nekaj zase. Tudi vi boste imeli na razpolago paleto aktivnosti, kako izkoristiti vaš prosti dan. Preprosto lahko preživite na ulicah Kaša ali pa nadaljujete z "akcijo". Morda potop, kajak ali "coasting", kakor imenujejo aktivno raziskovanje divje obale. Ker pa bomo le streljaj od grškega otoka Kastellorizo, lahko na vaših počitnicah ubijete obe muhi na en mah in tako dan preživite tudi na grških tleh. Izbira je bogata in vaša. (Z)

8. dan: Kaš - Antalya - Dunaj - Ljubljana
Gule gule - nasvidenje Turčija in še kdaj.  (Z)

* Predviden čas hoje je prilagojen rekreativnim pohodnikom. Težavnost poti je DELNO ZAHTEVNA in zahteva dobro telesno pripravljenost, saj je na poti tudi nekaj STRMIH in DALJŠIH vzponov in spustov ter dolžina nekaterih etap obsega 20 km. Primerna je za vse, ki uživajo v pohodništvu ter jim tudi sama rekreacija predstavlja del vsakodnevnega življenja. Sposobni in brez težav lahko prehodite sedem urno etapo in 20 km več dni zapored. Potrebne stvari za 4. in 5. dan pohoda bomo nosili v nahrbtniku. Ostale stvari bodo dostavljene ob prihodu 5. dne v Karaöz. Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna tudi od vremenskih pogojev. 

 

Cena vključuje:

 • povratno letalsko vozovnico Dunaj - Antalya - Dunaj z vključeno 20 kg oddane prtljage in 8 kg ročne prtljage

 • povraten transfer Ljubljana - letališče Dunaj - Ljubljana

 • namestitve v družinskih penzionih in pohodniških postojankah v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico

 • 5 × pol penzion 

 • 2 × nočitev z zajtrkom

 • vstopnine po programu (Olympos, Simena, Yanartaş, Kekova)

 • poldnevni izlet z ladjico - potopljeno mesto Kekova 

 • vsi transferji po programu

 • transfer prtljage

 • pripravo, organizacijo in vodenje programa

Cena ne vključuje:

 • doplačilo za enoposteljno sobo: 180 € 

 • hrane, ki ni po programu

Prosti dan v Kašu lahko izkoristite za naslednje aktivnosti: 

 • hamam-tradicionalna turška savna: 20 € 

 • dnevni izlet na grški otok Kastellorizo: 35 €

 • potapljanje osnovno: 25 €

 • izlet s kajakom: 40 €

 • coasting: 45 €

Koga vabimo za sopotnike:

 • aktivneže, ki ste v zameno za razglede in raziskovanje lokalnih posebnosti pripravljeni hoditi 7 ur dnevno in občasno zagristi tudi strmo v hrib in se strmo spustiti v dolino

 • pot je namenjena pohodnikom v dobri fizični pripravljenosti. Pot tehnično ni zahtevna, ni prepadna, zahteva pa dobro telesno pripravljenost za vsaj 7 ur hoje na dan

 • ljubitelje narave, Mediterana, kozjih stez, turkizne barve morja in yavaš yavaš (počasi-počasi) ritma

 • radovedneže, ki vam več kot hotelske sobe, ki bodo v našem programu preproste, pa vendar urejene, pomenijo doživetja, spoznavanje novih ljudi, krajev in aktivnosti v naravi

 • popotniške duše, ki se radi potepajo in počutijo bolj domače v manjših skupinah

 • pohodnike, ki smeha in dobre nikakor volje ne pozabijo doma

Opombe:

Za potovanje v Turčijo je potreben potni list, ki je na dan vstopa v Turčijo veljaven še najmanj 6 mesecev.

Dinamika plačila: 400 € ob prijavi, preostanek najkasneje 3 tedne pred odhodom.  

KONTAKT IN PRIJAVE

+386 31 483 580

FOTO UTRINKI

BRALNI KOTIČEK

SORODNA TREKING POTOVANJA

bottom of page