top of page
Search

Likijska pot - zakaj spakirati nahrbtnik in se podati na jug Turčije

Danes Likijska pot, ki vabi pohodnike iz vsega sveta, ne bi obstajala, če ne bi bilo Britanke Kate Clow, ki jo je tudi obudila od mrtvih. Ljubiteljica zgodovine in turške kulture, je s številnimi prostovoljci kreirala pot za pohodnike, ljubitelje narave, zgodovine in lokalnih zgodb. Likija je dežela, kamor se splača stopiti in nekaj časa tam tudi preživeti! Pohodniški kotiček ob obali

Da je Likijska pot nekaj posebnega za vsakega pohodnika, prispeva pot, ki se vije med skalnatimi pobočji, čez dišeče borove gozdove, z očarljivim razgledom na Mediteran in vse do čarobnih zalivov. Zavije pa tudi na dvatisočak, vodi mimo zaspanih vasic in daje možnost, da Turčijo doživite na svojevrsten, pohodniški način. V stiku z naravo, kulturo, bogata zgodovino in odpritmi domačini. Preplet morskega in gorskega sveta je tisto, kar daje poseben čar. Popelje te skozi pozabljene kraje, posebne kreacije narave, daje možnost ohladitve v skritih zalivih in počitka stran od vsakdanjega vrveža. Ob odprtju je bila pot dolga 540 km med Antalyo in Fethiyami, kar je pohodniku vzelo približno nekoliko manj kot mesec dni. Danes je nekoliko krajša, zaradi infrastrukturnih projektov na jugu Turčije.


Bogata zgodovina

Likijska pot je odlično izhodišče za časovni stroj, ki te popelje v različna zgodovinska obdobja. Morda se vrneš v čas Rimljanov, ki so Likijcem, ljudstvo živečemu na tem mestu, povzročili veliko sivih las. Pogledaš edinstvene grobnice, ki so jih klesali Likijci, antične zapuščine njihovih nekoč bogatih mest. Okusiš mesto duhov Kayaköy, kjer so Grki rojeni v Turčiji bili prisiljeni zapustiti domove. Ali le dopustiš, da se te dotakne duh vsega, kar danes živi prepleteno z lokalno kulturo.

Likijska pot pa omogoča spoznavanja turške kulture in lokalne posebnosti

Brez skrbi, da se bo na poti našel kak imam, ki bo pripravljen napolnit tvoj lačen želodček in ti potem razkazal še mošejo za katero je odgovoren. Prav tako so na poti tudi postojanke, kjer se najde kaj za pod zob. Hrane je na splošno v Turčiji v izobilju in tako je tudi na Likijski poti. Čeprav je potrebno na določenih delih tudi nekaj planiranja, kje se bo zaloga za v nahrbtnik nabavila. Na pot se lahko podaš v bohemskem slogu s šotorom na hrbtu, ali prespiš pri domačinih, ki imajo za pohodnike urejena prenočišča. Pričakali te bodo prijazni in nasmejani gostitelji, željni klepeta s tabo. Tako boš iz prve roke izvedel, kaj vse se dogaja v kraju in spoznal kakšen je pogled na življenje na jugu Turčije.

All inclusiv in mega hotelski resorti – STOP na Likijski poti

Pogruntavščina, ki je marsikje spremenila potek turističnih smernic je all inclusiv sistem. Ideja je zrasla na zelniku poslovnega Turka. Turčija je znana gostiteljica številnih kompleksov, ki se vrstijo eden za drugim v obmorskih krajih. Tam pa gostje velikokrat preizkušajo, koliko se je mogoče v enem tednu zrediti, preležati na plaži še skupaj s preostalimi tisočimi počitnikarji, brez da bi kaj veliko spoznali o deželi v kateri so. Ampak, vsak ima svoje želje. Če so tvoje kontra zgoraj navedenim, potem je Likijska pot nekaj zate.

Raznolikost poti

Likijska pot dodobra poskrbi, da je pot ne samo lepa na pogled, ampak tudi dišeča. Topli sončni žarki, mediteranske vonjave, razgled na morje in hribe, preprosta in okusna hrana, razgibana pot in morda manjkaš samo še ti na njej! 😊 Če želiš, da Likijska pot postane del tvojega doživetja, te vabimo, da se nam pridružiš. Več o pohodniškem potovanju po Likiji na vzhodnem delu si lahko prebereš TUKAJ.1,199 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page