top of page
28946032713_8b072563b6_k.jpg

DAMAVAND - 5610 m
z opcijo 5-dnevnega podaljška 

Najvišja gora Irana 5610 m - unikaten gorniški podvig

Damavand - pomembna gora v perzijski mitologiji

Teheran - ogled bazarja in drugih znamenitosti
Najvišji vulkan v Aziji

Tehnično nezahteven pettisočak

Hribovski in kulturni čari Irana

24.5. - 1.6. 2024 
Damavand
9 dni 

24.5. - 5.6. 2024
Damavand + 5 dni kulturne ture
13 dni

DOPOLNJEN PROGRAM

1. dan: Ljubljana - Istanbul - Teheran

Nočni polet proti Teheranu s prestopanjem v Istanbulu. 

2.  dan: Teheran 

Dan bomo predvsem namenili počitku od dolge noči na poti in hkrati izkoristili priložnost za prvi stik z Iranom in iransko devet milijonsko prestolnico - Teheran, ki se nahaja ob vznožju gorovja Elburz. Čas bo za prvi kebab in riž. Kombinacija, ki jo v Iranu preprosto obožujejo. (Z,V, nočitev v hotelu)

3. dan: Teheran - Reyneh 

Po zajtrku bomo zavili iz metropole in doživeli vpogled še v vaško dogajanje Irana. Reyneh je vasica, kamor se bomo namenili. Ta se nahaja v okolju vpadljive visokogorske pokrajine in ob vznožju gore Damavand. Čaka nas krajši pohod po dolini Lar in pa sprostitev v vročih izvirih mineralne vode. (Z,V, nočitev v planinskem domu, skupinska ležišča)

 

4. dan: Reyneh - Goosfand Sara 3040 m - bazni tabor Bargah 4200 m (*5 ur hoje)

V jutranjih urah se bomo z jeepi odpeljali do izhodiščne točke za osvajanje Damavanda, na 3040 metrih, imenovane Goospand Sara. Da, to je ta točka, kjer se sveti zlata kupola na mošeji in v ozadju vidimo zasnežen vrh Damavanda. Svojo osnovno prtljago si bomo oprtali na ramena, ostalo pa prestavili na hrbte konjev. Čaka nas nekoliko več kot 1000 višinskih metrov vzpona do baznega tabora Bargah na 4200 metrih, ki bo naša izhodiščna točka za nadaljnje dni. Začetni koraki bodo ublaženi s travnato podlago, višje nas čaka vulkanski kamen. In še kakšnega bomo dali v žep za srečo. (Z,M,V, nočitev v šotoru)

5. dan: aklimatizacijski dan (*5 ur hoje)

Da bi telo čim bolje pripravili na višino in mu pričeli dvigovati število rdečih krvničk, mu bomo privoščili še aklimatizacijski pohod. Dvignili se bomo približno za 500 višinskih metrov. Višje kot bomo šli, bolj bomo občutili vsak dodaten meter in korak v višino. S tem pa pridobili vse širši in lepši razgled. Vrnitev v tabor, priprava na "grand finale" in zgodnje spanje. (Z,M,V, nočitev v šotoru)

6. dan: bazni tabor Bargah 4200 m - vrh Damavanda 5610 m - bazni tabor Bargah 4200 m (*11 - 13 ur hoje)

Prebujanje sredi noči in nočni zajtrk za energijo, ki jo bomo potrebovali. V pričakovanju in z zagnanostjo bomo pričeli z osvajanjem vrha Damavanda. Korak za korakom, dih za dihom v soju čelnih svetilk, bomo vse bližje 5671 metrom. Da bomo resnično na vulkanu, ki še vedno diha, bo razvidno na vrhu, kjer se nahajajo fumarole iz katerih prihaja žveplen plin. Vsekakor pa bo na vrhu prostran razgled, čas za objeme in vriske ter fotografska obeležja. Po osvojitvi mitičnega vrha se vrnemo nazaj v tabor.   

(Z,M,V, nočitev v šotoru)

7. dan: bazni tabor Bargah - Goosfand Sara 3040 m - Teheran (*3 - 4 ure hoje)

Še zadnje ure hoje in slovo od gore, vulkana, najvišjega vrha Irana in najvišjega vulkana v Aziji. Vožnja do Teherana in slavnostna večerja. Za posladek morda še šiša? (Z,M,V, nočitev v hotelu)


8. dan: Teheran oziroma dodatni dan

Čas bo za raziskovanje Teherana. Vsekakor bo na sporedu zraven arhitekturno dovršenih mošej in ostalih znamenitosti tudi obisk mestnega bazarja. Ta svetovno znani bazar v Teheranu se razteza 10 kilometrov in ponuja odlično doživetje, pa naj bo nakupovalno ali zgolj opazovalno. Teheran je prav tako mesto številnih parkov in mi bomo zavili v nekoč Pahlavijeve rezidence, ki jih obdajajo ogromne zelene površine. Ogledali si bomo eno najstarejših in arhitekturno najbogatejših palač v Teheranu - Golestan. In kot se spodobi, bomo dan ponovno zaključili v družbi iranskih dobrot ter dobri družbi. 

(Z,V, nočitev v hotelu)

9. dan: Teheran - Istanbul - Ljubljana

Skupina, ki bo končala s potepanjem po Iranu, jo čaka povratek v Slovenijo. Za drugi del skupine bomo pohodniško odpravo prelevili v kulturno ter za nekaj dni podaljšali bivanje ter spoznavanje bogatega in raznolikega Irana. Za nadaljevanje kulturnega programa, nadaljujte nekaj vrstic nižje. (Z)

*Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna tudi od vremenskih pogoje.

Cena vključuje: 

 • povratno letalsko karto Ljubljana - Istanbul - Teheran z vključeno 20 kg oddano prtljago in 8 kg ročne prtljage

 • dovolilnico za vstop na območje Damavanda

 • 3 × nočitev z zajtrkom v hotelu v Teheranu v dvoposteljni sobi

 • 3 × večerja v Teheranu

 • 1 × nočitev v skupinskih sobah v Reyneh (zajtrk in večerja)

 • 3 × nočitev v šotorih za dve osebi v kampu Bargah na 4200 m 

 • trije obroki na dan v času bivanja na gori (zajtrk, malica, večerja)

 • obisk naravnih vrelcev

 • lokalne gorske vodnike

 • lokalnega vodnika za turistični ogled Teherana

 • najem mul in spremstva za transport prtljage

 • vsi transferji po programu

 • organizacijo in spremstvo slovenske vodnice


Cena ne vključuje:

 • iranske vize: cca 50 €

 • doplačilo za enoposteljno sobo v Teheranu in šotor za eno osebo: 100 €

 • hrane in pijače, ki ni po programu

 • napitnine za lokalno ekipo

 • vstopnin v Teheranu: cca 20 €

 • zdravstvene in nezgodne zaščite z asistenco v tujini: 43 €

 • zavarovanje za primer odpovedi potovanja, ki zajema tudi COVID garancijo: 74 €  

Koga vabimo za sopotnike:

 • pohodnike v dobri psihofizični pripravljenosti in z izkušnjami v pohodništvu

 • hribolazce, ki so pripravljeni na dan hoditi 12 ur, kolikor lahko zahteva dan, ko bomo osvajali vrh

 • gornike, ki se zavedajo, da osvajanje nadmorske višine 5610 m terja več energije in napora kot v hribih na nižji višini

 • popotniške duše, ki se rade potepajo in počutijo bolj domače v manjši skupini

 • ljudi dobre volje


Opombe:

Pot na Damavand je tehnično nezahtevna, vendar je tura zaradi vpliva nadmorske višine primerna za pohodnike v dobri psihofizični pripravljenosti. Hoja na takšni nadmorski višini je zahtevnejša in terja več energije, tako fizične, kot tudi psihične. 

V baznem taboru bomo nastanjeni v šotorih in imeli bomo na voljo prav tako večji šotor za druženje in prehranjevanje. Glede na stanje tamkajšnje planinske koče, je to vsekakor čistejša in prijetnejša opcija. 

V času bivanja na gori bo za vodo in tople napitke vsak dan poskrbljeno s strani lokalnega organizatorja. 


Seznam opreme boste prejeli vsaj 3 tedne pred odhodom.


Dinamika plačila: 550 € ob prijavi, preostalo najkasneje 3 tedne pred odhodom.

KULTURNI PROGRAM

31.5. - 5.6. 2024 
13 dni

9. dan: Teheren - Shiraz

Jutranji polet v Shiraz. Mesto vina, poezije in učenosti je hkrati zgodovinsko ter privlačno sodobno mesto z vrtovi, umetnostjo in mošejami. Je rojstno mesto enega največjih perzijskih poetov – Hafisa, katerega grobnico in park si bomo ogledali. Morda nam bodo z njegovimi verzi napovedali tudi prihodnost, kakor je to navada Irancev. Obiskali bomo hišo ogledal, mozaikov in vrtnih umetnih - Narenjestan Qavam. Prav tako mošejo Nasir-ol-Molk, ki s sončnimi žarki skozi barvno kombinacijo stekla nudi spektakularno svetlobno predstavo in je zaradi tega ena najbolj fotografiranih mošej v Iranu. Velikokrat pa se najpomembnejše dogajanje v mestih dogaja prav na bazarju. Zato bomo to skupaj s ponudbami preverili najprej v Shirazu in prav tako v vseh nadaljnjih mestih, ki jih bomo obiskali. (Z)

10 dan: Shiraz - Persepolis - Isfahan

Čas bo za najpomembnejše središče starodavne perzijske kulture, za prestolnico enega najpomembnejših imperijev v starodavni zgodovini - Perzepolis. Impresiven kraj je na seznamu svetovne dediščine, hkrati pa prisoten v srcih Perzijcev, saj so zelo ponosni, da so potomci nekoč tako velike in pomembne civilizacije. V Naqsh-e-Rostamu bomo priča veličastnemu prizoru v skalo vklesanih grobnic, kjer počivajo pomembni perzijskim kralji. Sledi vožnja do Isfahana. (Z)

11. dan: Isfahan

Za čudovito in zgodovinsko bogato mesto Isfahan, domačini radi povzamejo besede pesnika Reinerja, ki je mesto opisal, kot pol sveta. V enem izmed najlepših mest v Iranu bomo nadaljevali s spoznavanjem tamkajšnjega življenja, ki se odvija na ulicah, bazarju, parkih in čudovitih čajnicah. Dan bomo pričeli z drugim največjim trgom na svetu Naqsh-e Jahan in se pustili očarati najveličastnejšemu izboru arhitekture v islamskem na svetu. Temu bomo priča tudi ob obisku Imamove mošeje, ki je del trga in paše v izbor med najlepše mošeje na svetu. Primerjavo bomo lahko naredili s sosednjo mošejo Sheikh Lotfollah, ki je izvirno bila načrtovane le za ženske iz šahovega harema. K vsej lepoti bomo dodali še palačo štiridesetih stebrov - Chehel Sotoun. Palača spada prav tako na listo Unescove dediščin in predstavlja še en zaklad za oči. (Z)

12. dan: Isfahan - Kashan 

Iz Isfahana bomo zavili v puščavski svet in dan namenili manjšemu in prikupnemu mestecu - Kashan. Nekoč bogato mesto na starodavni svilni cesti je še vedno polno zgodovine, tradicionalnih hišk in življenja. Iz mestnega direndaja se bomo nato spustili nekaj metrov pod površje zemlje in si ogledali podzemno mesto Noushabad. Mojstrovina stara več kot 1500 let, je varovala življenja pred vdori osvajalcev prav tako, pa naj bi po nekaterih raziskavah služila kot klimatska naprava za hlajenje. Iz podzemlja se bomo povzpeli višje in globoko zadihali iranski zrak na sipinah puščave Maranjab. In kaj porečete na sončni zahod v puščavi? Nočitev v Kashanu ali Teheranu. (Z)

13. dan: Teheran - Istanbul - Ljubljana

Vožnja do letališča in polet preko Istanbula do Ljubljane. (Z)

 

Cena vključuje vse kar je v ceno vljučeno za pohodniški del na Damavand in : 

 • notranji let Teheren – Shiraz

 • vsi transferji po programu

 • lokalno vodenje v spremljavi slovenske vodnice

 • 4 × nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi

 • organizacijo in pripravo programa


Cena ne vključuje:

 • hrane, ki ni po programu: cca 15 € na dan

 • vstopnin: cca 60 €

 • enoposteljne namestitve: 100 €

 • zdravstvene in nezgodne zaščite z asistenco v tujini: 43 €

 • zavarovanje za primer odpovedi potovanja, ki zajema tudi COVID garancijo: 123 €  


Opombe:

 Omenjena cena vključuje tako pohodniški del na Damavand in vse kar je vključeno v ceno kulturnega dela.

 Da se izvede kulturni del potovanja, je potrebna prijava minimalno 8 potnikov.

KONTAKT IN PRIJAVE

+386 31 483 580

FOTO UTRINKI

BRALNI KOTIČEK

SORODNA TREKING POTOVANJA

bottom of page