top of page
413892961_10161785739931908_677391603156070791_n.jpg

MADEIRA

Otok večne pomladi - prijazna klima

Gozd Laurissilva - pod Unescovo zaščito

Pico Ruivio - najvišji vrh Madeire 1862 m
Poudarek na pohodništvu in spoznavanju botanike

Preplet hribov, dolin, teras in oceana

Ob levadah (vodnih kanalih) in po miradourih (razgledne točke)

24.-31.10. 2024 - polno
8 dni

NOVI PROGRAM

1. dan: Ljubljana - Benetke - Lizbona - Funchal (botanični vrt Monte do Jardim botanico - *2 uri hoje)
Ob zgodnjem prihodu v Funchal čas izkoristimo za sprehod po glavnem mestu. Popoldan se po želji z žičnico odpeljemo na ogled botaničnega vrta, ki se nahaja na hribu Monte, ki bdi nad glavnim mestom otoka. Tako imamo na dlani mesto ter bogato zbirko rastlinstva, ki je eden izmed glavnih razlogov, zakaj je Madeira tako zelo posebna. 


2. dan: Levada 25 izvirov in slap Risco (*5 ur hoje, 15 km, krožna pot)
Spustili se bomo po poti iz mesteca Rabacal
, ki nas bo peljala skozi bujno vegetacijo gozda Laurisilva, mimo stoletnih lovorikovcev in resja, očarljivih slapov in levad vse do naravne lagune s petindvajsetimi naravnimi izviri. Pot se vije po številnih stopnicah in stezicah, ki jih spremlja slikovita lepota narave. Dan bomo popestrili še z ogledom vasice Paul de Mar in s čudovitim slapom, ki se zliva skoraj direkt v ocean. (Z)


3. dan: Vereda do Quehada nova (*3 ure hoje, 5 km)
Vožnja mimo najzahodnejše točke otoka Ponta do Pargo do izhodišča z žičnico. Na zahodu ob oceanu kmetje pridelujejo številne dobrote. Da bi le te dostavili na trg, je narejena žičnica, s katero se bomo tudi mi spustili nižje. Po kratki, petminutni vožnji s
ledi pot pod noge med terasastimi polji in razgledišči na ocean. Po prehojeni poti se bomo zapeljali do naravnih bazenov v Seixalu. Narava je s pomočjo lave kreirala naravne bazene z nekoliko toplejšo morsko vodo, kjer bo tudi za nas priložnost kopanja. V tem primeru brez visokih in bučnih valov, čigar zvok in razgled bo velikokrat družba na naših poteh. Ob povratku še pogled na slikovito mestece ob oceanu na severu - Sao Vicente. (Z)

4. dan: Na najvišji vrh Pico Ruivio - 1862 m (* 5 ur hoje, 11 km) 
Na Madeiri gre najvišje do 1862 m in to na lahko dosegljiv Pico Ruivo s prekrasnim razgledom na vse strani otoka. Ob poti opazujemo skalne formacije, ki se kot brezčasni kipi dvigajo v nebo. Tu je dom obilja edinstvenih rastlin in stoletnih vres.
Tura doseže vrhunec, ko se povzpnemo na najvišjo točko na otoku - Pico Ruivo, imenovan tudi vijolični vrh in uživamo v njegovih neverjetnih pogledih. Zaključek pohoda v Achada do Teixeira. Na povratku se ustavimo še ob gigantskih sekvojah pri Pico das Pedras. (Z)

5. dan: Od Vereda da Ponta do Sao Lorenzo (*3-4 ure hoje, 7 km)
Navdušujoč sprehod po repu otoka na skrajnem vzhodu je eden izmed najbolj priljubljenih na otoku. Sedem kilometrov dolga pot s številnimi osupljivimi razgledišči, ki poudarjajo vulkansko erozijo skozi milijone let, bo večkrat klicala po postanku.   
Vzdolž ozkega odseka razgibane obale, mimo klifov in kamnitih tvorb vse do skrajne vzhodne točke otoka. Po poti nas spremlja šumenje oceana, ptičje petje in travniki, prekriti z endemičnim rastlinjem. (Z)

6. dan: Calderaio verde in Santana (*6.5 ur hoje, 17 km) 
Pot
 začnemo v pravljični vasi Queimadas, se sprehodimo skozi starodavne gozdove parka, ki so pod Unescovo zaščito, mimo potokov in lagun vse do smaragdno zelene lagune pod slapom Calderaio Verde. Na povratku se v mestecu Santana ozremo še po tradicionalnih hišicah s slamnatimi strehami. (Z)

 

7. dan: Mercado dos Lavradores in promenada Camara de lobos (* 3 ure hoje, 12 km)
Raziskovanje otoka večne pomladi bomo zaključili s preizkušanjem in nakupom dobrot na mestni tržnici. Če nam bo omogočeno in bo promenadna obalna pot odprta, se bomo popoldan sprehodili do bližnjega ribiškega mesteca Camara de lobos. Slikovito mestece v zalivu, kamor je prvič stopila človeška noga na otok, ko so ga odkrili. Tukaj je bila zato v 15. stoletju ustanovljena prva naselbina na otoku, ki je ime dobila po številnih morskih levih, ki so tedaj živeli v zalivu. (Z)

8. dan: Funchal – Lizbona - Benetke - Ljubljana
Jutranje slovo od Madeire in povratek v Slovenijo. (Z)

 

* Predviden čas hoje je prilagojen rekreativnim pohodnikom. Težavnost poti je DELNO ZAHTEVNA in primerna za vse, ki uživajo v pohodništvu ter jim tudi sama rekreacija predstavlja del vsakodnevnega življenja in so zmožni hoditi vsaj 7 ur na dan. Poti so razmigane in nas bodo vodile gor in dol. Na dan lahko pričakujete med 300 in 600 metrov osvojenih višinskih metrov. Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna tudi od vremenskih pogojev.

Cena vključuje:

 • povratno letalsko vozovnico Dunaj - Funchal - Dunaj z vključeno 20 kg oddane prtljage in 8 kg ročne prtljage

 • povraten transfer Ljubljana - Dunaj - Ljubljana

 • namestitev z zajtrkom v družinskem penzionu brez kategorizacije v dvoposteljni sobi 

 • turistično takso

 • vsi transferji po programu, vključujoč žičnico 3. dan

 • pripravo, organizacijo, vodenje in izvedbo programa


Cena ne vključuje:

Koga vabimo za sopotnike:

 • popotniške duše, ki se rade potepajo in počutijo bolj domače v manjših skupinah - tokrat priložnost ZELO MAJHNE skupine

 • ljubitelje in entuziaste nad rastlinjem

 • radovedneže, ki vam več kot hotelske sobe, ki bodo v našem programu preproste, pa vendar urejene, pomenijo doživetja, spoznavanje novih ljudi, krajev in aktivnosti v naravi

 • pohodnike, ki smeha in dobre volje nikakor ne pozabijo doma

Opombe:

 • Dinamika plačila: 550 € ob prijavi, preostanek najkasneje 3 tedne pred odhodom.

 • Cena je preračunana na 7 potnikov, kolikor bo maksimalno število ljudi v skupini. 

 • Program ima zraven pohodniškega dela velik poudarek prav tako na botaničnem delu in spoznavanju rastlinstva. 

 • Skozi celoten teden bomo nastanjeni v Funchalu, ki bo izhodišče za naše dnevne izlete po otoku. 

 • Za ostale obroke (malica, kosilo ali večerja) bodo podana priporočila. Lahko v lastni režiji ali po dogovoru skupaj z vodnico in prestalo skupino. 

 • V primeru zaključene skupine 7 potnikov, pošljite povpraševanje.

Program bo vodila Loreta Vlahović. Popotnica in agronomka, večna raziskovalka s spoštovanjem do narave, za katero pravi, da jo ta vedno napolni. Na pohodih in izletih deli znanje o rastlinah ter spodbuja poglobljeno videnje in čutenje, tudi z vajami zdravilnega qigonga tam visoko ali tam ob morju na čistem zraku.

KONTAKT IN PRIJAVE

+386 31 483 580

FOTO UTRINKI

SORODNA TREKING POTOVANJA

bottom of page