Kreta - gorniško raziskovanje

PO VISOKOGORJU KRETE
Bele gore – Lefka Ori
18.-25.6. 2021
 
8 dni

Osvajanje dvatisočakov gorske verige Lefka Ori, obisk največje soteske na Kreti - Samaria of, gorska puščava, plavanje na samosvojih plažah, sirtaki v gojzarjih in veliko tega kar diši po Grčiji.

Težavnost: Zahtevna. Pot je namenjena pohodnikom v dobri fizični pripravljenosti in z nekaj izkušnjami v visokogorju. Pot tehnično sicer ni zahtevna, ni prepadna, zahteva pa dovolj fizične kondicije za vsaj 8 ur hoje na dan.
--------------
PRIJAVA
--------------


1. dan: Slovenija – Dunaj – Chania - Omalos
Po pristanku v Chaniji se bomo odpravili do očarljivega starega mestnega jedra, nad katerim bdijo Bele gore. Dopoldan bomo preživeli v raziskovanju ozkih uličic, spoznali prvo taverno na naši poti, pokukali na mestno tržnico in si pripravili zaloge hrane za v nahrbtnik. V popoldanskih urah se bomo odpravili do Omalosa, ki bo izhodišče za naše gorske podvige. Priprava na pohodniške dni ter zaslužen počitek od odisejade do Krete. (V)

2. dan: Omalos 1200 m – Gigilos 2080 m – Kallergi 1680 m *(8 ur hoje)
Najbolj prepoznaven, impresiven in priljubljen vrh Belih gora je Gigilos. Pot, ki jo bomo ubrali tudi mi, nudi ptičjo perspektivo na največji kanjon na otoku – Samaria. Višje kot se bomo podali, lepši bodo razgledi na gorsko verigo Belih gora, na severu, na Kretsko morje, in na jugu, na Libijsko morje. Iz vrha se bomo spustili nazaj do Omalosa in se ponovno povzpeli do gorske koče Kallergi, kjer bomo tudi prenočili. (Z,V)

3. dan: Kallergi 1680 m – Melidaou 2133 m – Kastiveli 1980 m *(7 ur hoje)
Po zajtrku bomo nadaljevali z raziskovanjem in odkrivanjem Belih gora. Te se ponašajo z bogatim rastlinstvom in edinstveno spreminjajočo se pokrajino. Bele gore so dom več kot 50 soteskam in jamam ter več kot 50 vrhovom višjih od 2000 metrov. Mi bomo osvojili Melidaou-2133 m in dan zaključili v gorskem zavetišču v Katsiveli. (Z,M,V)

4. dan: Katsiveli 1980 m – Pachnes 2453m – vas Anopoli 600 m – Agios Ioannis 600 m
*(7 ur hoje)
Osvajali bomo Pachnes, najvišji vrh Belih gora. Ne samo, da je najvišji in s čudovitimi razgledi. Njegovo področje imenujejo tudi gorska puščava, saj pot do vrha in nazaj v dolino resnično daje občutek, kot da hodimo pa puščavi. Iz puščavskega vrha se bomo spustili bližje morju. Čez dan bomo lahko primerjali kuliso puščave, s sotesko ter dišečim borovim gozdom na cilju. (Z,V)

5. dan: Agios Ioannis 600 m – Agia Roumeli 0 m *(4 ure hoje)
Po mirnem jutru v odmaknjeni vasici Agios Ioannis, se bomo odpravili proti plaži. Čas bo, da morje, ki smo ga ves čas gledali iz višav, tudi preizkusimo. Plaža Agios Pavlos je rezervirana le za tiste, ki do nje pridejo peš, ali se pripeljejo s čolnom. Po solni kopeli Libijskega morja, nas čaka krajša pot do vasi Agia Roumeli. Prosto popoldan za plažo in raziskovanje vasi, ki je prav tako dostopna le peš ali z ladjo. Morda še skok do osmanske trdnjave? (Z)

6. dan: Agia Roumali 0 m – Kanjon Samaria – Omalos 1200 m *(7 ur hoje)
Velika večina obiskovalcev najbolj priljubljene soteske na Kreti se odpravi od zgoraj navzdol. Mi bomo tokrat drugačni od večine in jo ubrali od spodaj navzgor. Naša prednost bo ta, da bomo najbolj zanimiv del soteske imeli skoraj zase, še preden bo truma ostalih radovednežev prišla do tega konca. Pot bomo zaključili na že poznanem Omalosu. Od tam se bomo pustili zapeljati do Paleochore, manjšega turističnega naselja. (Z)

7. dan: Paleochora
Dan lahko namenite počitku na plažah, počasnemu srebanju frapeja na trgu, oziroma kaj vam bo duša na ta dan narekovala. Tisti, ki boste še vedno v pohodniškem in raziskovalnem duhu, se lahko po želji v lastni režiji odpravite po kanjonu Anidri. (Z)

8. dan: Paleochora - Chania - Dunaj- Slovenija
Odprava proti domu s polnim nahrbtnikom spominov in zmečkanih cunj. (Z)

* Predvidene ure hoje se lahko zaradi vremenskih ali nepričakovanih varnostnih zapletov spremenijo.

Če vas zanima LAŽJI pohodniški program na Kreti, si ga lahko preberete TUKAJ.

CENA: 1085 € - preračunano na 16 potnikov
Dinamika plačila: 400 € ob prijavi, preostalo najkasneje 14 dni pred odhodom.
Za ponudbo že formirane skupine, pošljite povpraševanje.
--------------
--------------

Cena vključuje:
 • povratno letalsko karto  Dunaj – Chania  z vključeno 20 kg oddane prtljage in ročne prtljage v merah 55 x 40 x 20 cm  
 • povratni transfer Lj - Ce - Mb - Dunaj
 • vse transferje po programu
 • 5 × nočitev v hotelih 2* in penzionih v dvoposteljnih sobah
 • 2 × nočitev v gorski koči in gorskem zavetišču na skupnih ležiščih
 • 4 × pol penzion
 • 3 × nočitev z zajtrkom
 • 1 × malica na poti
 • gorskega lokalnega vodnika s spremstvom slovenske turistične/planinske vodnice
 • vse vstopnine po programu
 • pripravo, organizacijo in izvedbo programa
Cena ne vključuje:

Število mest je omejenih
Minimalno število potnikov je 8 in maksimalno 16.

Koga vabimo za sopotnike:
 • pohodnike v dobri fizični pripravljenosti in z izkušnjami v visokogorju, čeprav pot tehnično ni zelo zahtevna
 • pohodnike, ki so pripravljeni na dan hoditi 8 ur ali več, če vremenske razmere tako narekujejo
 • raziskovalce, ki na svoj hrbet lahko oprtate potrebne in seveda čim lažje stvari za 5 dni pohoda
 • popotniške duše, ki se rade potepajo in počutijo bolj domače v manjših skupinah
 • oboževalce grških otokov in tiste, ki o njih morda še samo sanjate 
 • pohodnike, ki smeha in dobre volje ne pozabijo doma

Kontakt in prijave na:
Barbara Kuhar
031/483-580

Pisne vrstice
Kako smo se imeli na raziskovanju Belih gora, si lahko preberete TUKAJ!

Vtisi potnikov, ki so z nami že bili v visokogorski Kreti:

Barbara, res čudivito doživetje. Skupina itak neponovljiva in res prisrčno priporočam vsem, ki se še odločate. Se vidimo na Likijski poti.
Irena

Najboljše doživetje - pred samim potovanjem si nisem niti približno predstavljala, kaj vse bomo dali čez.😊 Od občudovanja norih razgledov, premaganih ovir (fizičnih in psihičnih), pristnih druženj s skupino in domačini, gurmanskih užitkov ... lahko bi še zdaj, mesec po zaključku potovanja, v živo opisala vsak dan posebej, tako zakon je bilo. 😻😄 in pa Barbara v duetu s Christoforosom - super vodiča in podpora v najbolj “strmih” trenutkih. 😇
Nives

Sem oseba, ki ima rada aktiven dopust. Rada raziskujem mesta, hodim v hribe, se sproščam na plaži, jem dobro hrano in uživam v naravi.
Kreta mi je dala vse to in še več :)
S prijetno skupino smo 8 dni odkrivali lepote Krete - visokogorje, plaže in kanjone. Vse to pa ne bi bilo možno brez super vodnice Barbare in izjemnega lokalnega vodnika Christoforosa. Hvala za noro dobro izkušnjo! 
TamaraNi komentarjev: