top of page
Search

Kreta - skok na jugozahod

Kreta je največji grški otok in ponuja veliko in še več. Prav za vsakogar se kaj najde. Barva morja pričara željo, da bi ga človek kar pil, če bi ga lahko. Okusi lokalnih dobrot, še kako dobro prebudijo brbončice in vsak dan kličejo po novi dobroti. Slikovite in manj poznane gorske kulise, dišavnice na vsakem koraku, druščina na štirih nogah ter gostoljubni domačini. To je le en delček, ki pa šteje veliko. Zaradi obsega in velikosti pa je Kreta »zahtevna« v tem pogledu, saj terja kar precej časa, da bi jo obiskovalec celotno dodobra spoznal.


Predel Krete, ki v primerjavi z ostalimi terja še nekoliko več energije in logističnega zalogaja, je jugozahodni del Krete. Prav zaradi tega je po večini tudi manj obljuden v primerjavi s preostalimi predeli, z redkimi izjemami, kot je na primer soteska Samaria, ki je na otoku najbolj obiskana atrakcija, takoj za palačo v Knososu. No, v visoki sezoni pa bo vsekakor možnost občutka, kako je biti v konzervi prav tako na plaži Elafonissi in Preveli.


Marsikateri kotiček na jugozahodni Kreti je dostopen le peš ali s čolnom. Zato je ta predel prav tako priljubljen kraj aktivnih počitnikarjev, še posebej izven glavne sezone, ko so temperature prijaznejše migajočim ljudem. Zgodovina, naravne lepote, priložnost za možgane na off in nekateri težje dostopni kotički, pa ta del Krete naredijo še bolj mikaven in edinstven.


Elafonisi

Ena najbolj opevanih in priljubljenih plaž Krete, še posebej na tem območju je Elafonissi. Peščena plaža z roza odtenkom, ki jo barvajo zdrobljene školjke. Obisk v visoki sezoni pa prinaša s svojo lepoto prav tako precejšnjo množico ljudi.



Kedrodasos

45 minut hoda iz plaže Elafonisi proti vzhodu vodi pot do manj obljudenega in edinstvenega Kedrodasosa. Peščena plaža, turkizno morje in naravna senca v bližini plaže.



Soteska Samaria

Kreta je otok številnih sotesk. Najmogočnejša, najdaljša in posledično tudi najbolj obiskana soteska, je soteska Samaria. Danes spada pod okrilje Nacionalnega parka Samaria. 16 urejenih kilometrov povezuje planoto Omalos na 1200 metrih nadmorske višine in Agia Roumeli ob morju. Vmes pa priložnost za opazovanje edinstvene kreacije narave.



Agia Roumeli

Ko ladji v popoldanskih urah odpeljeta pohodnike iz Agie Roumeli, ki so zaključili pohod po soteski Samaria, ta kraj dobi popolnoma drugačen obraz. Pohod po soteski Samaria se namreč zaključi v Agia Roumeli. Če se ubere obratna pot, Agia Roumeli – Omalos, bo rana ura in zlata ura pripomogla, da je pohodnik priča najlepšemu delu soteske, brez ostale množice ljudi.



Agios Pavlos

Plaža, ki jo ima obiskovalec po večini skoraj zase. Dostopna je le peš iz smeri Agia Roumeli – ena ura hoje ali iz vasice Agios Ionnis, od koder je prav tako dobro uro spusta do plaže. Na plaži je unikatna taverna z dobrovoljnimi gostitelji. Plažo pa prav tako krasi fotogenična cerkvica posvečena Sv. Pavlu iz 16. stoletja.



Domata

Plaža turkiznih barv, dostopna le peš, do katere vodi pohodniška pot E4 iz smeri Sougie ali Agie Roumeli. Za udobno vožnjo pride v poštev lokalni čoln iz Agie Roumeli.



Hora Sfakion

V Hori Sfakion se ponašajo s sfakijsko pito. Vlečeno testo polnjeno z lokalnim sirom mizithra in za na piko na i še sladki preliv z lokalnim medom. Iz Hore Sfakion je prav tako ladijska povezava do najjužnejše točke Evrope, do otoka Gavdos.



Loutro

Slikovita vasica, ki je bila zgrajena izključno za turistične ponudbe namestitev, tavern in kavarn. Loutro se lahko doseže z trajektom iz Paleochore, Sougie, Agie Roumeli in iz druge smeri iz Hore Sfakion. Iz Loutroja vodijo pohodniške poti do plaž Glika nera in Marmara, prav tako na obe plaži vozita vodna taksija. V Loutro vsaj na kavo? Vsekakor!



Glika nera

V prevodu ime plaže Glika nera pomeni sladka voda, zaradi sladkovodnih izvirov, ki se izlivajo v Libijsko morje. Zato je morje na tej edinstveni plaži pod klifom za odtenek hladnejše kot drugje. Plaža je dostopna le peš ali z ladijskimi linijami iz smeri Loutra in Hore Sfakion.


Marmara

Plaža, ki je še ena dodana vrednost na jugozahodu Krete. Prav tako nagrada za tistega, ki prehodi sotesko Aradena, saj se ta končna prav na tej plaži. Ali pa se na njej pot navzgor po soteski šele prične. Plažo in okusno taverno se lahko doseže tudi s čolnom iz Loutroja ali Hore Sfakion oziroma peš iz Loutroja, nekoliko daljša pot pa pride iz Agie Roumeli. Ta je priporočljiva le spomladi in jeseni.



Soteska Aradena

Divja, manj obljudena in zahtevnejša v primerjavi z že omenjenimi soteskami v bližini Hore Sfakion. S pričetkom v zapuščeni vasi Aradena in s koncem na plaži Marmara ali obratno.



Ilingas

Plaža se nahaja v neposredni bližini Hore Sfakion. Naj bo plavalna motivacija prisotna, saj se s plavalnimi zamahi pride do samosvojih in »privatnih« plaž.



Anopoli

Hribovska vasica, ki jo krasi čudovit razgled na Bele gore in je dostopna po cesti iz Hore Sfakion. Glavno dogajanje se odvija na majhnem trgu s prikupno taverno. V neposredni bližini je soteska Aradena.



Sougia

Kraj naturščkov, boemov in grškega siga siga (počasi – počasi) ritma. Kraj se lahko pohvali s dolgo plažo, na kateri ne glede na sezono ni občutka gneče. Plaža je prav tako nudistom prijazna. V sezoni ob vikendih pa kraj prav tako kliče zabave in plesa željne ljudi.



Soteska Agia Irini

Takoj za sotesko Samaria, sledi po priljubljenosti soteska Agia Irini. Morda vam pot prekriža zaščiten kri-kri, divja koza, ki živi v soteskah in na hribovskih pobočjih Krete. Soteska se prične v vasi Agia Irini in konča ali obratno pri taverni Oasis v bližini Sougie.



Lissos

V antičnem času je Lissos bil živahen kraj, v katerem se je nahajal asklepion – antično zdravilišče. Še danes so vidni ostanki tega časa, ki se nahajajo v bližini plaže, ki je dostopna le peš iz Paleochore in Sougie. Možna je tudi povezava z vodnim taksijem iz Sougije.



Profitis Ilias

S pohodniškimi čevlji na nogah v pomladnih ali jesenskih dnevih nepozaben razgled na obalo južne Krete, nudi hrib s cerkvico posvečeno svetemu Iliasu. Pot iz Sougije in nazaj vzame približno 5 ur hoda.



Omalos

Planota na višini 1200 metrov je izhodišče za najbolj priljubljeno sotesko na otoku, Samaria. Omalos je prav tako izhodišče za planinsko kočo Kallergi in najbolj priljubljenega dvatisočaka v gorovju Lefka Ori – Gigilos 2080 metrov. Ko na Kreti nastopi vročinski val, je Omalos vsekakor kraj, kjer se lažje in hladneje diha.



Kallergi

Planinska koča Kallergi je dostopna iz planote Omalos. Od tam je ura in pol hoje do nadmorske višine 1680 metrov, na kateri se nahaja. Od tam pa poti vodijo naprej do skritih kotičkov gorovja Lefka Ori. Barve sončnega zahoda iz planinske koče Kallergi obarvajo sosednje hribe v nepozabne razglede. Koča je odprta samo po dogovoru.



Lefka Ori

Največje gorovje na največjem grškem otoku je imenovano Lefka Ori, kar pomeni Bele gore. Ime nosi zaradi snega, ki gore krasi vse do zgodnjega poletja in od jesenskih dni naprej. Ima preko 50 vrhov, ki so višji od 2000 metrov in je balkon, iz katerega na eni strani gleda na Libijsko morje in na drugi na Kretsko.



Pachnes

Najvišji vrh največjega gorovja na Kreti, Lefka Ori, ki se v nebo dviga 2453 metrov. Ta je le za tri metre nižji od najvišje točke na otoku, Timios Stavros, v gorovju Psiloritis na vzhodnem delu otoka. Pachnes se nahaja v gorski puščavi, kjer ima človek občutek, da je na drugem planetu in le stežka verjame, da se nahaja na otoku, ki se lahko pohvali s številnimi čudovitimi plažami.


Anoskeli

Zaspana kretska vasica, kjer pridne in zagnane roke pridelujejo istoimensko vino in oljčno olje visoke kakovosti.



Frangocastelo

13 km iz Hore Sfakion se nahaja Frangocastelo. Majhna vasica s peščenimi plažami in beneškim gradom, ki je trenutno v stanju prenove. V bližini se nahaja prav tako prehodna soteska Kalikratis, ki vodi do istoimenske vasice.



Preveli

Pogled na plažo Preveli je unikaten, saj se v morje izliva reka, ki priteče iz soteske, ob reki pa nasad palmovih dreves, kjer se obiskovalec lahko sprehodi do določene točke. Plaža v visoki sezoni ni za ljudi, ki ne prenašajo gneče. V neposredni bližini plaže je prav tako obiska vreden samostan Preveli.



Paleochora

Priljubljeno in živahno letovišče na jugozahodu Krete, ki ga bogatijo številne taverne z bogatimi okusi po Kreti. Izhodišče za številne dnevne izlete kot na primer Elafonissi, soteske Samaria, Anidri in Irini. Peščena plaža na eni strani polotoka, kar Paleochora je, in na drugi plaža z manjšimi kamenčki.



Gialiskari

Plaža v bližini Paleochore, do koder vodi makadamska cesta. Z avtom, kolesom, ki jih izposojajo v Paleochori ali peš, je do plaže s pogledom na krokodila 5 km. Plaža je razdeljena na nudistični in tekstilni del.



Azogires

Hribovska vasica v bližini Paleochore. Umirjen utrip, vaški Alfa kafenion, galerija, tolmunčki ter pričetek pohodniške poti, ki vodi najprej do vasi Anidri in nato po soteski Anidri do plaže Gialiskari.



Anidri

Mirna vasica v neposredni bližini Paleochore in kjer je obvezen postanek taverna Sto Scolio. Nekoč šola, danes taverna, kjer dnevni meni preberete kar iz table. Sline bodo v tej taverni vsekakor šle svojo pot.



Če se vam je morda porodila ideja, da bi želeli do nekaterih zgoraj navedenih lepot brez razbijanja glave kako in kaj, ste vabljeni, da se nam pridružite na organiziranih in vodenih potovanjih s poudarkom na jugozahodni Kreti in aktivnih dnevih na okrog.


Več o organiziranih in vodenih aktivnih, pohodniških potovanjih na Kreti si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Aktivna Kreta – za aktivne uživače

Visokogorska Kreta – za ljubitelje gorskih kreacij v kombinaciji z morjem

S kajaki in gojzarji po JZ Kreti – raziskovanje po morju in peš

Program po meri za individualne skupine – pošljite povpraševanje


Naš namen je, da doživimo, migamo, poskušamo lokalne dobrote, si vzamemo čas za raziskovanje in da začutimo edinstveno Kreto tako v nižinah, morskih globinah in gorskih kulisah. Seveda v družbi dobre volje, smeha, radovednosti in grškega ritma. Vabljeni.


925 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page